In majoritatea locurilor din tara unde s-a organizat ieri Bursa locurilor de munca pentru femei au fost prezenti si barbati, in speranta ca se vor alege cu o slujba. Unii dintre ei chiar au reusit sa-i convinga pe agentii economici participanti ca merita sa fie angajati pe unul dintre cele 15.000 de locuri de munca puse la dispozitie.
Cinci sute de agenti economici au fost invitati de AJOFM Bacau sa ofere locuri de munca la bursa destinata femeilor, dar numai o suta au prezentat oferte.

Acestia au scos pe piata 900 de posturi, din care 25 pentru absolventii de studii superioare, 250 pentru studii medii si restul pentru muncitori. "Principalele ramuri economice de la bursa de azi au fost industria usoara sau alimentara, comertul, prestarile de servicii ori exploatarea lemnului", a declarat Claudiu Boangiu, purtator de cuvint al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), organizatoarea bursei. Inainte de deschidere, aproximativ 50 de femei formasera coada la intrare.

Ulterior, spatiul a devenit neincapator. Inedit a fost faptul ca, in sala unde se desfasura evenimentul, printre vizitatoare se aflau si foarte multi barbati. "Am venit sa vad despre ce e vorba, ca am auzit ceva pe la radio. Nici nu stiam ca e bursa femeilor. Nu am serviciu si caut un post de tehnician veterinar, specializarea mea, sau altceva convenabil. Din cite vad insa, sansele sint cam mici pentru cei mai in etate", spune Culita S., 45 de ani. Conform primelor date comunicate de AJOFM Bacau, ieri dupa-amiaza, la bursa femeilor au participat 750 de persoane la nivel de judet si 550 la nivelul municipiului Bacau. In cadrul acestora, patru femei si un barbat au reusit sa se angajeze pe loc. (Florin Barbu)

La Galati s-au cautat profesori

Citeva mii de oameni au ocupat inca de dimineata locurile din fata universitatii galatene, acolo unde s-a desfasurat ieri Bursa locurilor de munca. 77 de firme din Galati au oferit peste 1.000 de slujbe pentru persoane cu studii medii si studii superioare. Meseriile cele mai cautate au fost cele de manipulant, menajera, lacatus, muncitor necalificat, zidar, facturista, ajutor ospatar, pizzar, bucatar, preparator de produse lactate, tesatoare. Au fost si citeva oferte pentru profesor de limba germana, profesor de limba italiana si... lector de limba franceza. (Alina Comsa-Durbaca)

La Craiova, bataie pe rapsozi

La Craiova, Bursa locurilor de munca pentru femei s-a organizat in acelasi timp cu cea pentru studenti. Asa se face ca doritorii unui job au pendulat intre cele doua sali. Patronii craioveni au oferit locuri de munca in confectii, dar si in domeniul imobiliar sau turistic. Printre participantii la bursa s-a numarat si Ansamblul Folcloric "Maria Tanase", care a cautat o solista vocala si un instrumentist. In total, la manifestarea de ieri din Craiova au fost oferite peste 250 de locuri de munca, dar nu au fost ocupate nici un sfert din ele. (Petre Cojocaru)

1.000 de participanti la Oradea

La Tirgul locurilor de munca pentru femei de la Oradea au participat si barbati. In cadrul bursei au fost oferite 607 joburi si s-au prezentat peste 1.000 de persoane. Sapte femei au fost angajate pe loc. Majoritatea au plecat insa dezamagite.
"S-a constatat o crestere semnificativa a locurilor de munca in comert, turism si servicii", spune Daciana Nica, directorul executiv adjunct al AJOFM Bihor.
Cu toate ca a fost un tirg destinat femeilor, la bursa au fost oferite locuri de munca si pentru barbati. "Vreau sa muncesc orice. Imi ajunge o iarna de stat acasa fara un ban in buzunar", ne-a declarat unul dintre barbatii care au incercat sa-si gaseasca un loc de munca. (Mariana Gavrila)

Un covasnean si-a incercat norocul la Bursa pentru femei

La Bursa locurilor de munca din Sfintu-Gheorghe s-au prezentat 402 persoane, din care 401 femei si un singur barbat. Acestora li s-au oferit 287 de locuri de munca, patru dintre participante gasindu-si pe loc o slujba.

Angajatorii covasneni au cautat, in principal, confectioneri, muncitori necalificati si lucratori comerciali. 305 din cei care s-au prezentat erau someri sau fara loc de munca, 97 incercau sa-si schimbe slujbele, iar 40 aveau mai putin de trei ani pina la implinirea virstei de pensionare.
Mai mult de jumatate din solicitanti au doar studii generale sau profesionale si numai 29 studii superioare, majoritatea fiind juristi si ingineri.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.