Aproximativ 500.000 de profesori vor primi, din aceasta luna, salarii majorate in medie cu 7 la suta. Decizia a fost aprobata, ieri, de catre Guvern. Conform actului normativ, in acest an, salariile personalului didactic vor fi majorate, in medie, cu 12 la suta, in doua etape. Astfel, incepand cu 1 martie, salariile profesorilor vor creste cu 55 la suta din majorarea prevazuta, restul de 45 la suta urmand a fi acordata de la 1 octombrie. "Majorarea permite si recuperarea cresterilor salariale care ar fi trebuit acordate in primele doua luni ale anului", a declarat ministrul Educatiei, Mircea Miclea. Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ca decizia de majorare a salariilor luata de fostul Guvern nu s-a putut aplica pana in prezent, deoarece nu fusesera prevazute fondurile bugetare necesare.

Pentru plata majorarilor salariale, efortul bugetar necesar este estimat la 6.600 miliarde de lei. "Am gasit, totusi, solutii pentru acordarea acestei majorari plecand de la ideea fundamentala a sprijinirii dezvoltarii invatamantului", a mai spus Tariceanu. In urma cresterii salariale anuntate, un invatator cu o vechime de pana la 2 ani va castiga in plus 305.000 lei. Castigul este mai mare pentru un invatator cu studii medii si vechime in invatamant de peste 40 de ani, care va primi, de la 1 martie, un salariu de aproximativ 13 milioane de lei (cu tot cu sporuri), adica o crestere de 812.000 lei.

Tot in invatamantul preuniversitar, salariile profesorilor vor creste cu sume cuprinse intre 357.000 de lei pentru un profesor debutant si 1.029.000 de lei pentru un profesor cu grad didactic I si cu o vechime in invatamant de peste 40 de ani. In invatamantul superior, cresterile salariale (inclusiv sporurile de vechime sau doctorat) sunt cuprinse intre 420.000 si 1.180.000 de lei. Astfel, un asistent universitar cu o vechime de pana la 3 ani va primi, incepand cu aceasta luna, un salariu de 6.780.000 de lei, un sef de lucrari cu o vechime cuprinsa intre 25 si 30 de ani - aproape 14 milioane de lei, iar un conferentiar universitar cu o vechime cuprinsa intre 35 si 40 de ani va castiga aproximativ 19 milioane de lei.

Sindicatele din invatamant asteapta negocierea privind Legea salarizarii

"Nu ni s-a facut o favoare. Aceasta ordonanta reprezinta consfintirea unui drept al nostru si este bine ca Guvernul a revenit la sentimente mai bune, dar asta nu inseamna ca noi ne declaram multumiti. Asteptam in continuare reluarea negocierilor pentru Legea salarizarii", a declarat, ieri, liderul FSLI, Aurel Cornea, in legatura cu adoptarea Ordonantei de urgenta privind majorarile salariilor din invatamant. Nemultumirea sindicatelor din Educatie vine din faptul ca, in acest moment, Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern nu face altceva decat sa includa si pe dascali in aplicarea reglementarii legale privind indexarea salariilor bugetarilor pentru 2005 si nu reprezinta, de fapt, decat aplicarea legii, nu vreun favor facut cadrelor didactice. In solicitarile tuturor celor patru federatii sindicale din invatamant privind salariile s-a cerut majorarea acestora cu suta la suta pana in ianuarie 2006, ceea ce, in acest moment, fata de 2004, cand s-a facut solicitarea, nu s-a obtinut.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.