Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 30% dintre tipurile de cancer pot fi evitate prin adoptarea unui stil de viata sanatos.

De ani buni, medicii au strigat cat i-au tinut plamanii, ca ceea ce mancam este de-a dreptul otrava. Iata ca acum avem si confirmarea oficiala din partea autoritatilor: alimentatia ne omoara incet, dar sigur. Ministerul Sanatatii pregateste un plan de actiune privind alimentatia si nutritia.

Conservele, mezelurile, iaurturile, prajiturile, produsele de fast-food si patiserie reprezinta alimente pe care le consumam aproape zilnic. Desi suntem constienti ca aceste produse sunt raspunzatoare de aparitia unor boli grave precum obezitatea, afectiunile cardiovasculare sau diabetul, foarte putini dintre noi aleg sa isi schimbe stilul de viata. Pentru ca afectiunile provocate de alimentatia deficitara au atins cote alarmante, autoritatile se pregatesc de o revolutie in ce priveste nutritia. Ministerul Sanatatii a elaborat un proiect de ordin care are in vedere stabilirea unor norme pentru un comportament alimentar sanatos.

Planului de Actiune privind Alimentatia si Nutritia va avea in vedere stabilirea necesarului de calorii in functie de activitatea zilnica depusa. "Aceste date sunt cunoscute dar nu au avut confirmarea oficiala. Astfel, ele se vor adresa celor care prin natura profesiei consuma o cantitate mica de energie, de exemplu functionarii, operatorii PC. Pentru cei cu un consum mediu, vor fi alte valori, de asemenea si pentru cei care depun un efort fizic ridicat, aici fiind inclusi minerii sau lucratorii agricoli", ne-a declarat dr. Camelia Parvan din cadrul Institutului de Sanatate Publica. Medicul mai spune ca in acest an se va realiza un studiu national prin care se va controla cantitatea de sare din produsele alimentare existente pe piata. "In functie de aceste rezultate vom sti ce masuri sa luam.

Produsele foarte concentrate, bogate in sare, grasimi, zahar trebuie eliminate pentru ca dezechilibreaza sanatatea organismului", a mai spus dr. Parvan. Si cum copii sunt amatorii cei mai mari ai acesor gustari, masurile se vor aplica, in primul rand in scoli. "Vom avea in vedere ca in scoli elevii sa primeasca o masa de pranz echilibrata, din care sa nu lipseasca fructele si legumele. Tendinta generala in toate tarile europene este de a elimina din alimentatia copiilor produsele de fast-food, chipsurile si snacksurile, care duc la obezitate", sustine dr. Camelia Parvan. Totodata, planul mai prevede si educarea populatiei pentru consumul de bauturi nealcoolice de calitate. Desi masura este buna, ramane de vazut cati oameni isi vor putea permite sa cumpere zilnic sucuri naturale si apa plata.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.