Un student din doi ramine restantier pe motiv ca are un job, iar universitatile fac tot posibilul sa-si tina studentii in amfiteatre.

In luna septembrie majoritatea universitatilor au programata "sesiunea de toamna", adica sesiunea salvatoare pentru cei peste 40% dintre studentii care si-au picat examenele din timpul anului sau nu le-au sustinut. Procentul restantierilor difera de la o universitate la alta. De exemplu, la Universitatea Politehnica din Timisoara, "75% dintre studenti au restante pentru toamna din cauza exigentei profesorilor", dupa cum spune Nicolae Robu, rector la UPT. Cit despre studentii care lucreaza, rectorul precizeaza ca "nu exista indulgenta, insa exista o oarecare intelegere privind prezenta la cursuri si posibilitatea de a recupera laboratoarele".

Creditele salvatoare

Cele mai multe restante se fac in primii ani de scoala, dar "este chiar normal sa existe restante pentru ca unii studenti au joburi", dupa cum spune Ion Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. "Pe sistemul de patru ani, cel mai mare numar de restante se fac in anul II. In cel de trei ani, nu este nici o diferenta, cu exceptia anului terminal in care sint cele mai putine restante, pentru ca multi vor sa dea licenta", spune rectorul Rosca.

Sistemul de credite modifica notiunea de restantieri, pentru ca "trebuie sa ai 40 din 60 de credite", spune Dan Stematiu, rectorul de la Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti. "Chiar studentii care iau bursa au restante pentru ca au trei sesiuni la dispozitie in care isi pot lua examenele. De exemplu, dau trei examene in prima sesiune si restul in a doua sau a treia, cind considera ca sint mai bine pregatiti", spune Stematiu. Pentru Dumitru Oprea, rectorul de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi, lucrurile stau altfel: "Culmea, copiii cu probleme, care sint nevoiti sa munceasca, isi vad si de scoala. Nevoia ii invata".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.