Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a pus la bataie 100 de milioane de euro ca sa exproprieze aproximativ 3 la suta din Capitala.

Vizati pentru exproprieri de case si terenuri sunt locuitorii din zonele Buzesti, Piata Matache, Berzei pana la intersectia cu Stirbei Voda, Uranus, Orhideelor, Calea Plevnei, Soseaua Grozavesti, Giulesti, Splaiul Independentei, Tudor Vladimirescu si Bulevardul Vasile Milea, dar si zona Bulevardul Unirii - Splaiul Independentei, B-dul Octavian Goga si strada Nerva Traian. In total, specialistii municipalitatii apreciaza ca vor fi expropriati cateva mii de bucuresteni.

Pe locurile in care acestia isi au casele si terenurile, primarul general intentioneaza sa puna in practica proiectele Esplanada si Pasajul Basarab. Exproprierile de terenuri necesare pentru realizarea Pasajului de la Basarab si largirea Bdul Tudor Vladimirescu au fost contestate vineri de consilierii municipali PSD, care sunt impotriva declararii proiectului "de utilitate publica". Bucurestiul are nevoie de inchiderea inelului de circulatie si de largirea unor bulevarde. Pentru acest lucru, avem nevoie de terenuri, unele proprietate privata. Nimeni nu va pierde, mai ales ca proprietarii - persoane fizice sau juridice - vor fi despagubiti la justa valoare", a afirmat primarul general, Adriean Videanu.

Primarul general Adriean Videanu a anuntat ca municipalitatea are deja doua contracte finalizate, care urmeaza sa intre in aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pentru a se stabili un pret de referinta al despagubirilor ce trebuie facute de municipalitate proprietarilor de terenuri ce fac obiectul proiectului Esplanada. "Avem doua contracte deja finalizate, ceea ce va stabili o referinta a pretului din zona si, dupa ce vom discuta in sedinta Consiliului General, vom putea gasi o solutie. Suntem avansati", a spus primarl general Adriean Videanu.

Municipalitatea a identificat circa 100 de terenuri care fac obiectul proiectului Esplanada. Suprafetele au insa o situatie juridica neclarificata, deoarece nu este inca finalizata operatiunea de aplicare a Legii 10/2001 privind revendicarile. Anterior, Videanu declarase ca se va stabili un evaluator care sa fixeze pretul pietei pentru teren, apoi se va putea semna direct contractele intre parti, fara sa mai fie nevoie de expropriere pentru utilitate publica. In bugetul Primariei Capitalei pe acest an sunt prevazute 100 milioane euro pentru aceste despagubiri. In aceasta luna vor fi noi intalniri cu cetateni si din celelalte zone, care fac obiectul proiectului Pasajul Basarab, respective Buzesti-Berzei, Basarab.

Consilierii municipali pun bete in roatele proiectelor
Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a pus la bataie 100 de milioane de euro ca sa exproprieze aproximativ 3 la suta din Capitala. Vizati pentru exproprieri de case si terenuri sunt locuitorii din zonele Buzesti, Piata Matache, Berzei pana la intersectia cu Stirbei Voda, Uranus, Orhideelor, Calea Plevnei, Soseaua Grozavesti, Giulesti, Splaiul Independentei, Tudor Vladimirescu si Bdul Vasile Milea, dar si zona Bulevardul Unirii - Splaiul Independentei, Bdul Octavian Goga si Str. Nerva Traian.

In total, specialistii municipalitatii apreciaza ca vor fi expropriati cateva mii de bucuresteni. Pe locurile in care acestia isi au casele si terenurile, primarul general intentioneaza sa puna in practica proiectele Esplanada si Pasajul Basarab. Exproprierile de terenuri necesare pentru realizarea Pasajului de la Basarab si largirea Bdul Tudor Vladimirescu au fost contestate vineri de consilierii municipali PSD, care s-au declarat impotriva declararii proiectului "de utilitate publica".

Bucurestiul are nevoie de inchiderea inelului de circulatie si de largirea unor bulevarde. Pentru acest lucru, avem nevoie de terenuri, unele proprietate privata. Nimeni nu va pierde, mai ales ca proprietarii - persoane fizice sau juridice - vor fi despagubiti la justa valoare", a afirmat primarul general, Adriean Videanu.

"Esplanada", impotmolita intre cerere si oferta

Proiectul Esplanada va fi realizat printr-un parteneriat public-privat intre municipalitate si un investitor, Primaria Capitalei urmand sa devina proprietarul complexului dupa 22 de ani. In vestitorul selectat de autoritati este compania TriGranit Development Corporation, cu capital american, canadian, britanic si maghiar, care activeaza in domeniul tranzactiilor imobiliare in centrul si estul Europei. Proiectul vizeaza construirea de locuinte, spatii de birouri, hoteliere si comerciale. TriGranit va asigura finantarea lucrarilor cu sume de pana la 800 de milioane de euro. Suprafata terenului pe care va fi realizat centrul comercial si rezidential este de peste 100.000 mp, din care aproape 20% face obiectul unor restituiri in baza Legii 10/2001 si restul aflandu-se in proprietatea statului.

"In proiectul Esplanda avem 25 de puneri in posesie, care totalizeaza aproape un hectar, dar mai sunt si alte cereri pe Legea 10. Vom urgenta procesul de restituire astfel incat, asa cum am promis si investitorului, in jurul datei de 30 iunie sa avem o situatie clara din punct de vedere juridic al terenului", declara in urma cu cateva luni Adriean Videanu. Numai ca discutiile purtate cu proprietarii terenurilor nu pare sa se desfasoare in termenii doriti de municipalitate, pretul oferit de aceasta pe metrul patrat fiind cu mult sub cel al pietei sau al cererilor formulate de cei ce detin pamant aici.

"Basarab", mai lung si mai scump decat proiectul lui Basescu

O firma cu capital spaniol si italian este cea care se va ocupa de constructia Pasajului Basarab. Municipalitatea a ales solutia alternativa la Pasajul Basarab prezentata de constructorul italo-spaniol, aceasta fiind mai ieftina si cu o durata de executie mai redusa. Pasajul va fi construit in doi ani si patru luni, solutia tehnica fiind "radical diferita" fata de proiectul initial. Varianta castigatoare aleasa de comisie are o durata de executie de 28 de luni, iar costurile lucrarilor au fost estimate la 396,3 milioane de lei fara TVA.

"Proiectul a atras firme puternice, competitia fiind una extrem de stransa. Desemnarea castigatorului a fost o decizie grea, 60% din punctaj fiind acordat pentru oferta financiara, restul reprezentand puncte de calitate, aprecierea tehnica. (...) Solutiile tehnice prezentate au fost diferite fata de cea de baza, solutii remarcabile, pe care le-am analizat atent", a afirmat directorul general al Directiei Drumuri, Transporturi si Siguranta Circulatiei (DDTSC), Gheorghe Udriste. Criteriul utilizat pentru atribuirea contractului a fost oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic. Fata de proiectul initial, propus de fostul edil al Bucurestiului Traian Basescu, pasajul este mai lung cu aproape un kilometru si mai scump cu o suta de milioane de euro.

Potrivit proiectului aprobat in luna noiembrie, pasajul ar urma sa se intinda pe o lungime de 1,9 kilometri, din Sos. Nicolae Titulescu pana in Sos. Grozavesti. Oficialii justifica majorarea investitiei cu 12 milioane de euro fata de proiectul aprobat in septembrie a anului trecut prin cresterea suprafetei de reabilitare a drumurilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.