"Maestrul suprem al formei organice", cum il numea exegetul Carola Giedion Welcker pe Brancusi (1876-1957), se afla demult "printre lucrurile esentiale", el insusi un adept al cautarii esentei lucrurilor pe care a exprimat-o genial in creatia sa.

Ce se mai poate spune astazi, la aproape 50 de ani de la moartea celui care a revolutionat arta secolului XX, deschizand drumul sculpturii moderne in lume ?! Parafrazand unul din aforismele sale -" Cand esti in sfera frumosului, nu mai ai nevoie de explicatii"-, autorul "Maiastrei" nu mai are nevoie de cuvinte, pentru ca s-a nascut parca pentru a atinge sublimul rafinarii formelor - daltuite, cioplite sau modelate - la inaltimea puritatii estetice. De aceea opera sa, care a vorbit si continua sa vorbeasca lumii intregi despre cantecul materiei ce se cere privita in ansamblul miscarii cosmice, al armoniei universale, are avantajul duratei.

Coborand din inaltul zborului "Pasarii in spatiu", opera lui Brancusi continua sa incite artistii si cercetatorii de astazi ai "darului" facut de el omenirii; sa-i aduca in starea de a visa pentru a se inalta spre esenta lucrurilor. Targu Jiu, orasul ce mosteneste capodopera - unicat, Ansamblul Monumental "Calea Eroilor", ridicat de catre sculptor in 1937, aniverseaza, in aceste zile, 130 de ani de la nasterea sa printr-un colocviu cu participare internationala. Manifestarile, organizate de Centrul de Cultura si Arta care-i poarta numele, se vor desfasura pana duminica. Un simpozion cu tema "Actualitatea lui Brancusi" a reunit, ieri, la Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" din localitate, critici, istorici de arta, muzeografi si directori de muzee, cercetatori ai operei brancusiene din tara si strainatate.

Au sustinut comunicari dr. Doina Lemny de la Muzeul National de Arta Moderna, Centrul "Georges Pompidou" din Paris, dr. Sanda Miller de la Universitatea "Southampton Solent", Departamentul "Media and Culture" din Londra, dr. Mircea Iliescu - Universitatea din Stockholm, Departamentul de Istoria Artei, dr. Nina Stanculescu, istoric de arta, Sorana Georgescu-Gorjan, detinatoarea arhivei "Gorjan", traducator, fiica inginerului Stefan Georgescu Gorjan, autorul conceptiei tehnice a "Coloanei fara sfarsit ", sculptorul Vlad Ciobanu, din Bucuresti, prof. Constantin Zarnescu din Cluj, Florin Rogneanu directorul Muzeului de Arta Craiova, prof.dr. Paul Rezeanu, cercetator in cadrul aceleeasi institutii, Ion Mocioi de la Universitatea "Constantin Brancusi", dr. Zenovie Carlugea - Colegiul National "Ecaterina Teodoroiu", prof. Stefan Staiculescu, dr. ing. Sorin Lory Buliga, seful Centrului de Cultura si Arta "Constantin Brancusi", toti din Targu Jiu si Gheorghe Stefan Samoila de la Institutul de Tehnica de Calcul Bucuresti.

Expozitia de fotografii "In jurul lui Brancusi", lansari de carte, vizite la casa memoriala de la Hobita, vernisarea Salonului national de sculptura mica, editia a IV-a, vizitarea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor", spectacolul de teatru cu piesa "Procesul Brancusi contra Statelor Unite", o masa rotunda cu tema "Brancusi, perspective de dezvoltare" vor incheia seria manifestarilor consacrate parintelui sculpturii moderne.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.