Pana in acest week-end, doar adevaratii impatimiti ai sporturilor de iarna s-au putut bucura de schi si snow-board, si numai pe partiile de la mare altitudine, pe cele cu zapada artificiala ori pe cele din statiunile situate in regiunile nordice ale tarii. De acum, bucuriile zapezii sunt accesibile tuturor, fie ca sunt avansati sau incepatori, pe mai toate partiile din Valea Prahovei si Poiana Brasov - cele mai cautate din tara.

Adeptii calatoriilor cu trenul si-au luat echipamentele la spinare, iar posesorii de autovehicule adaptate conditiilor de iarna le-au incarcat in portbagaje. Majoritatea schiorilor prefera insa sa-si inchirieze cele necesare la fata locului: fata de perioada Sarbatorilor, tarifele au scazut la jumatate.

Potrivit estimarilor centrelor de informare turistica din Sinaia si Predeal, in acest sfarsit de saptamana partiile vor fi pline de turisti, atrasi de racirea vremii si imbunatatirea stratului de zapada.

Cei mai multi turisti de week-end prefera insa sa vina dimineata si sa plece seara, fara sa se cazeze, pentru ca tarifele la cazare in noptile de vineri spre sambata si sambata spre duminica sunt cu aproximativ 20 la suta mai mari decat in timpul saptamanii. Doar cei care nu mai au zile de concediu umplu hotelurile la sfarsit de saptamana, alaturandu-se sutelor de turisti veniti din Rusia, Ucraina si Moldova pentru a petrece Craciunul pe rit vechi.

Romanii care isi pot face rost de cateva zile libere in timpul saptamanii sunt cei mai fericiti: in primul rand, scapa de aglomeratie. Asta inseamna ca nu mai stau ore in sir la coada la telescaun, telecabina ori teleski, iar pe pista sunt... stapani! In al doilea rand, ei realizeaza zilnic economii importante la buget, ca urmare se pot bucura de sporturile zapezii mai multe zile.

Echipamentul de schi este mai ieftin daca il inchiriati pe mai multe zile sau in grup.

Tarifele de inchiriere a echipamentului de schi sunt mai scazute daca sunt luate pentru mai multe zile ori in grup mai mare, in plus turistii au si de unde alege. Spre exemplu, schiurile "carv" nou-noute, impreuna cu toate accesoriile necesare, se inchiriaza cu maxim 35 RON / zi, cele de anul trecut cu 30, iar echipamentul "normal" cu 20 RON.

Insa, daca echipamentele sunt solicitate pentru trei sau mai multe zile, se fac reduceri de pana la 5 lei noi pe zi, ceea ce reprezinta o economie substantiala, imposibil de facut in cele doua zile de week-end.

La centrele de inchiriere a echipamentului sportiv se gasesc de toate, de la saniute si boburi pana la puternicele si zgomotoasele ATV-uri "de fite". Tot "de fite" este considerata si placa de snow-board, care se inchiriaza cu pana la 40 lei noi pe zi, cu toate accesoriile necesare.

De trei zile, la munte ninge, dupa multe zile triste, ploioase. Incepand de ieri, aglomeratia a inceput sa se faca simtita in toate statiunile Vaii Prahovei si in Poiana Brasov, mai ales ca multi dintre turisti sunt elevi sau studenti care incep de luni scoala. Am intalnit si multi bucuresteni care terminasera serviciul la ora 14:00 si au dat o fuga cu masina, sa dea macar doua ture de partie.

La telecabina din Sinaia se sta doua ore la coada pentru o urcare si jumatate dintre schiori sunt cei din fosta URSS, adevarati pasionati ai sporturilor de iarna. Ei spun ca la noi e mai ieftin decat in statiunile exclusiviste de la ei din tara, iar partiile si serviciile sunt mai bune. Monitorii romani de schi se inteleg perfect cu clientii rusi sau ucraineni, pe care au invatat sa ii cunoasca in ultimii ani, de cand acestia frecventeaza statiunile romanesti. In schimb, statiunile montane din Austria sunt asaltate de turistii romani, care au ajuns la concluzia ca... acolo e mai profitabil!

Toate partiile sunt functionale, iar toate traseele alpine sunt inchise.

La aceasta ora functioneaza toate pistele de schi de pe Valea Prahovei, multe dintre ele fiind prevazute si cu instalatii de nocturna. Astfel, programul de schi se poate prelungi pana spre orele 22:00. Intre diferitele statiuni exista diferente foarte mici in privinta tarifelor practicate la inchirierea echipamentului sportiv, iar acestea sunt dictate mai mult de calitatea partiilor decat de cea a echipamentului. Este deja aglomerat si platoul Bucegilor, la cabane. Turistii care nu sunt veniti pentru sport, ci doar pentru relaxare in mijlocul zapezii urca cu telecabina pana la Babele, unde raman toata ziua, incalzin-du-se cu vin si tuica fiarta. Atente insa ca toate traseele alpine din Bucegi sunt inchise, iar Salvamontul ii avertizeaza pe temerarii care vor sa coboare in statiuni pe jos ca isi risca viata.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.