Crescatorii de porci se asteapta la pagube de sute de miliarde de lei

Conform datelor furnizate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSVSA), numai in primele 9 luni ale anului pesta porcina clasica a fost diagnosticata in 31 de judete, pe teritoriul a 345 localitati si curti - la porcii domestici si in 5 judete, intr-un numar de 21 fonduri de vanatoare. Au fost afectate 4.306 porcine, dintre care 1.575 sunt porci morti, iar 2.731 porci ucisi, toate porcinele afectate fiind distruse.

Incepand cu data de 15 septembrie 2005, se desfasoara programul de recoltari (vanatoare) la mistreti pe intreg teritoriul Romaniei, de la mistretii vanati fiind recoltate probe pentru efectuarea examenelor. In perioada 15.09-08.11.2005, au fost vanati 969 mistreti (689 adulti, 280 tineret). Pana la aceasta data s-au inregistrat 28 probe pozitive: 25 probe pozitive la mistreti adulti, in judetele Caras, Harghita, Mures, Satu Mare, Salaj; 3 probe pozitive la mistreti tineri, din care 2 provin din judetul Caras-Severin si 1 din judetul Salaj.

Costurile integrarii

Vaccinarea profilactica impotriva pestei porcine, in exploatatiile de crestere a porcinelor aprobate sanitar-veterinar, va fi interzisa incepand cu 1 ianuarie 2006. Pagubele pentru fermieri, dar si pentru stat, care acopera o parte din daune, ar fi, la o valoare medie de 6 milioane de lei pe cap de animal, de 600 de miliarde de lei, numai pentru o ferma de 100.000 de porci, de exemplu.

In ciuda acestui fapt, planul strategic pentru monitorizarea, controlul si eradicarea pestei porcine clasice in Romania este, deocamdata, la stadiul de hotarare de guvern.

Interzicerea vaccinarii contra pestei porcine clasice este impusa de Uniunea Europeana, ca o conditie esentiala pentru a putea exporta carne de porc. Masura s-a aplicat deja in cazul gospodariilor private, inca din august 2003, potrivit HG 1026/2003.
Ministerul Agriculturii a prevazut in bugetul pe anul 2006 bani pentru despagubirea fermierilor, respectiv 6 milioane de lei vechi pe cap de animal, insa reprezentantii crescatorilor de porci sustin ca aceasta valoare este total nesemnificativa. "Intrucat nu s-au luat la timp masurile care se impun ca pesta porcina sa nu aiba efecte dezastruoase, pagubele vor fi foarte mari", a declarat, pentru Curierul National, Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc (PRCP). "Sumele prevazute de Ministerul Agriculturii in buget sunt total necorespunzatoare pentru a acoperi pierderile, respectiv 6 milioane de lei vechi pe cap de animal.

Un vier de prasila costa 3.000 de euro. In cazul infestarii cu pesta porcina intr-o ferma, rata de mortalitate este de aproape 100%. Dureaza apoi 2 ani de zile pana noua populatie ajunge sa fie buna de valorificare si cum suportam costurile cu intretinerea lor in acest timp?", a adaugat presedintele PRCP. La ora actuala, in fermele mari exista peste 1,1 milioane de porci, iar in gospodarii circa 5 milioane.

25 de miliarde, despagubiri in 2005

Ministerul Agriculturii a cheltuit anul acesta pentru despagubiri, in urma bolilor de tipul gripa aviara, pesta porcina, leucoza (la bovine) etc., circa 94 de miliarde de lei vechi. Urmeaza ca pana la sfarsitul anului, potrivit estimarilor, sa fie platite maximum 110 miliarde ROL. "Din totalul sumelor, circa 25 de miliarde au fost alocate pentru pesta porcina. Valoarea despagubirilor este, in medie, de 6 milioane ROL pe cap de animal si reprezinta valoarea de 'inlocuire>>, adica cea de piata a animalului, din care se scade, acolo unde este cazul, tot ce se poate obtine prin valorificare, daca nu se cere incinerarea", ne-a declarat Miron Moldovan, directorul Directiei Buget-Finante din Ministerul Agriculturii.

Potrivit acestuia, pentru anul 2006, la capitolul Epizootii au fost prevazute in bugetul Ministerului Agriculturii aproape 193 de miliarde ROL. "Potrivit Legii finantelor publice, incepand cu semestrul II putem realoca banii in functie de necesitati. Noi am prevazut aceasta suma si speram sa ne ajunga macar 6 luni de zile. Daca va fi nevoie, dar sa dea Dumnezeu sa nu fie, putem face o ordonanta de rectificare bugetara si sa suplimentam aceasta alocare", a conchis Miron Moldovan.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.