O baie in semiobscuritate, in mijloc un copil de 5 ani, sta in picioare intr-o cadita de baie. Mama scoate un sapun dintr-o cutie de metal asezata pe un servet foarte curat si incepe sa-l spele cu multa delicatete. Carantina. CARANTINA. Ai auzit de holera? Da, mama. Stii de tifos? Da, stiu. Stii ce poate sa-ti faca... Si mama ii ia fata in maini. Da, mama. Nu esti in siguranta! Si il priveste cu ingrijorare. Hollywood 1927. Platou de filmare. Se improvizeaza un aeroport." Asa incepe deja celebrul film, premiat la Oscar, "Aviatorul".
Stranie este insa descrierea fidela a imaginilor. Daca veti inchide ochii si veti asculta frazele de mai sus veti intelege cum e sa vizionezi o pelicula fara a putea vedea absolut nimic. Desi va poate parea un exercitiu bizar, sunt totusi unii oameni care pot urmari "Aviatorul" numai ascultand ceea ce restul cinefililor vad.
Fundatia "Cartea calatoare" a editat pe CD acest film, adaptat pentru nevazatori. Pana acum au fost inscriptionate doua filme, dintre care ultimul este "Aviatorul". "Cand am ascultat primul film adaptat eram tentat sa imi indrept ochii spre monitor. Atat de fidela mi se parea descrierea", povesteste unul dintre cei care pot acum sa "vada".
De la literatura la calculator
Asociatia Nevazatorilor din Iasi a initiat o scoala de calculatoare pe care o pot urma gratuit toti nevazatorii din judet. Computerele sunt dotate cu sinteza audio, ceea ce inseamna ca persoana care lucreaza poate asculta informatiile oferite pe ecran in forma grafica sau in imagini. Astfel, nevazatorii pot auzi ceea ce redacteaza intr-un document, pot inscriptiona CD-uri si pot citi orice carte isi doresc. Profesorul de calculatoare, Gheorghe Ionescu, este si el nevazator si preda tehnologia informatiei la un liceu special din Targu-Frumos.
Pana in 1997, nu a avut nicio legatura cu computerul. "Am fost titular la Liceul de nevazatori din Targu-Frumos pe catedra de limba romana, dar in urma cu opt ani am primit oferta unei fundatii din Olanda, care organiza stagii de pregatire, in diverse centre din Europa, pentru instruirea de nevazatori in informatica", povesteste profesorul. In urma cu trei ani, impreuna cu membrii asociatiei, a pus bazele scolii de calculatoare de la Iasi.
Greu de angajat
Posibilitatea de a lucra la calculator le-a oferit nevazatorilor ieseni mai multa incredere in fortele proprii. "Ai sentimentul ca nu mai depinzi atat de mult de cei din jurul tau. Poti sa "citesti" singur o carte sau ziarul de dimineata", explica profesorul Ionescu. Cei care absolva cursurile primesc un atestat care le certifica abilitatile profesionale.
Cine angajeaza calculatoristi care nu vad monitorul?
Florin Soldan este maseur de profesie. De cand vine la scoala de calculatoare are si alte atributii la locul de munca. "Lucrand cu programe uzuale gen Word si Excel, tin baza de date a Clubului sportiv la care lucrez."
Pentru multi insa, gasirea unui loc de munca e ceva aproape imposibil. "Patronii considera ca achizitionarea unui sistem de sinteza audio este o investitie mult prea costisitoare si prefera sa angajeze un om normal. Daca s-ar gandi totusi ca o secretara obisnuita se mai uita pe geam, isi mai face unghiile, pe cand un nevazator nu prea are unde se uita si, in cele opt ore, nu face altceva decat sa munceasca, poate ar judeca lucrurile altfel", ne-a mai spus profesorul Ionescu.
Despre autor:
Sursa: Evenimentul Zilei
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Turcii de la Trendyol dau startul primei campanii de Black Friday, în...
Sursa: retail.ro
-
Inundațiile, viiturile fulgerătoare care „bat mereu la ușă”: cauze, riscuri,...
Sursa: green.start-up.ro
-
Mai există loc în piața financiară românească? Lucian Daia, CTO Zitec: Cum...
Sursa: futurebanking.ro
-
20 de citate ale Fericitului Augustin care îți vor da putere și mângâiere
Sursa: garbo.ro
-
Emil Mitrache, despre câștigurile din rolul său din La bloc: L-aș întreba pe...
Sursa: kudika.ro
-
LOTO: Reportul pentru la categoria l la 6/49 se aprope de 10 mil. euro
Sursa: wall-street.ro
-
Dudoiu, SeedBlink: ”au succes campaniile startup-urilor care au un...
Sursa: start-up.ro