Indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea reveni la 85% din salariu, adica la cuantumul din iunie 2010, inainte de diminuarea cu 15%, dar decizia finala va fi luata la Ministerul de Finante, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis.

Propunerea apartine Ministerului Muncii si va fi discutata la Ministerul de Finante, pentru a se stabili daca este sustenabila, scrie MEDIAFAX.

Premierul Emil Boc spunea in 20 septembrie, ca Guvernul intentioneaza sa regandeasca indemnizatia de crestere a copilului, reducand "generozitatea" unor astfel de plati.

Curtea Constitutionala a validat, in 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizatie pentru cresterea copilului cu 15%, care nu va putea, insa, sa scada mai jos de 600 de lei.

Anterior reducerii, indemnizatia pentru cresterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se platesc contributii la bugetul asigurarilor sociale, realizate in ultimul an.

  • Indemnizatie mai mare pentru mamele care se intorc mai devreme la serviciu?

Ministerul Muncii propune ca in Codul Social sa fie prevazuta o indemnizatie de 400 lei/luna, pana la implinirea perioadei legale de concediu de maternitate, pentru mamele care se intorc mai devreme la serviciu, a afirmat, vineri, la o intalnire cu presa, ministrul Muncii, Ion Nelu Botis.

Pana in prezent, mamele care se intorceau mai devreme la serviciu primeau o indemnizatie de 100 de lei lunar. Propunerea prevede ca aceasta indemnizatie de 100 de lei sa se acorde in cazul revenirii la serviciu cu sase luni mai devreme, si, daca aceasta perioada depaseste sase luni, pentru lunile suplimentare se vor acorda 400 de lei, relateaza AGERPRES.

Concediul de maternitate ar putea fi redus la jumatate

Botis a mentionat insa ca se are in vedere reducerea perioadei de acordare, "a indemnizatiei pentru mame de la doi ani chiar pana la un an".

Ministrul Muncii a mai afirmat ca, in ceea ce priveste venitul minim garantat, Legea se afla in Parlament, fiind introduse 'testarile de mijloace', ceea ce inseamna ca in acordarea ajutorului se va tine cont si daca beneficiarul are proprietati sau afaceri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.