Un sfert dintre furturile din locuinte constatate de politisti, in 2009, au fost cauzate de neglijenta sau ignoranta proprietarilor. Politia a inceput o campanie de siguranta in acest sens.

"Un sfert din furturile din locuinta constatate in anul 2009 au fost favorizate de comportamentul ignorant sau neglijent al proprietarilor, motiv pentru care, prin activitatile desfasurate, urmarim crearea unei atitudini preventive in randul cetatenilor. Impreuna cu Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate speram sa tragem un semnal de alarma asupra modului in care fiecare isi ia masurile de siguranta pentru locuinta sa", a spus comisarul Marius Tache, ofiter al Institutului de Prevenire si Psihosociologie al IGPR, relateaza MEDIAFAX.

  • Cand si cum ataca hotii

La randul sau, adjunctul sefului IPJ Cluj, comisarul sef Cristian Pintea, a declarat ca marea majoritate a spargerilor de locuinte se intampla cand persoana este acasa, sau in localitate, la cumparaturi si chiar daca are sistem de securitate, nu il foloseste.
"In perioade de criza, pentru a-si asigura nevoile primare, unii se apuca de infractiuni. La nivel de Cluj, infractionalitatea pe furturi de locuinte este in scadere. In primele 10 luni din 2010 au fost sesizate cu 9,87 la suta mai putine furturi din locuinte decat in perioada similara din anul 2009", a spus Pintea.

Conform sursei citate, cele mai multe furturi din locuinte au fost sesizate la Politia municipiului Cluj-Napoca, reprezentand 63,86 la suta din totalul faptelor de acest fel sesizate in judetul Cluj.

Din analiza statistica rezulta ca cele mai multe fapte au fost savarsite prin fortarea si escaladarea geamurilor (parter), fortarea usii de acces sau neasigurarea usii de acces in locuinta. In peste 20 la suta din situatii bunurile sustrase au fost echipamente IT, urmate de aparatura electrica si electrocasnica sau bijuterii si sume de bani.

In ceea ce priveste tipul de imobil vizat in cadrul infractiunilor de furt din locuinte situatia este urmatoarea: 46 la suta apartamente, 17 la suta case individuale si 12 la suta subsolurile imobilelor. Cele mai multe fapte au fost sesizate ca fiind comise ziua - 33 la suta, urmate de cele savarsite pe timp de noapte sau seara.

Citeste si:
reConstruct Forum 2023: Cât mai avem de așteptat până când...
reConstruct Forum 2023: Cât...

In urma acestor date, Politia a inceput, la nivel national, campania "Un plus de siguranta"

Elementul de noutate este acela ca, in cadrul campaniei, va fi organizat si un concurs adresat asociatiilor de proprietari, care pot castiga un sistem de securitate pentru blocul lor. Campania "Un plus de siguranta" se va desfasura in perioada noiembrie -decembrie 2010, iar scopul este informarea cetatenilor cu privire la modalitatile de protejare a locuintelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.