Criza economica ale carei efecte se simt inca de anul trecut, dar si cea sociala, au facut ca numarul furturilor, in special al celor din locuinte, sedii de firme sau institutii sa creasca in primele luni ale acestui an, fata de perioada similara a anului trecut.

  • Bilant ingrijorator la capitolul spargeri

Doar in primele 9 luni ale lui 2010 au fost inregistrate aproximativ 21.400 de furturi din locuinte, iar asta nu doar din cauza crizei economice, ci si ca urmare a neglijentei si ignorantei victimelor. Specialisti din cadrul Politiei arata ca un sfert din furturile din locuinte au la baza neglijenta, superficialitatea sau ignoranta proprietarilor.

Astfel, ignoranta apare cand in mod nejustificat suntem convinsi de faptul ca noua nu ni se va intampla asa ceva, au subliniat oamenii legii. Prin urmare, "lasam geamurile deschise vara, chiar daca locuim la parter sau la etajul intai, lasam pe oricine sa ne intre in casa, fara o minima verificare sau lasam usa apartamentului deschisa ca sa facem curent si sa ne racorim in zilele toride. Si hotii atat asteapta!", au avertizat specialistii politiei.

  • Bucurestiul, orasul "preferat" al hotilor

Statisticile arata ca cel mai expusi jafurilor sunt, de departe, bucurestenii. Astfel, in Capitala au avut loc peste 2.400 de spargeri, in primele zece luni ale lui 2010, urmati de clujeni si constanteni.

  • Hotii ataca cel mai des joia in amiaza mare

Cele mai multe furturi din locuinte se comit in zilele de joi, intervalele orare preferate de hoti fiind 8.00-12.00 si 14.00- 16.00
, arata un studiu realizat de specialistii Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din Inspectoratul General al Politiei. Potrivit cercetarii, cele mai putine spargeri au loc in weekend, doar atunci cand hotii stiu ca locatarii sunt plecati de acasa.

"In weekend, majoritatea oamenilor sunt acasa, nu exista un program fix de munca, oamenii se viziteaza intre ei, pleaca, vin, iar aceasta «dinamica» impiedica accesul hotilor in imobile si cu atat mai mult posibilitatea jefuirii locuintelor", explica oamenii legii.

Citeste si:
Au fost găsiți hoții care i-au spart casa lui Culiță Sterp. Aceștia...
Au fost găsiți hoții care...

In schimb, in timpul saptamanii, oamenii au un program regulat: se duc la serviciu sau intreprind alte activitati zilnice. Cei mai in varsta, de exemplu, merg in parc sau la piata la aceleasi ore, iar cei tineri la scoala. Astfel, de regula, hotii gasesc oportunitati pentru a da lovitura in timpul in care oamenii nu sunt acasa, au explicat politistii.

Citeste articolul integral in EVZ.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.