Guvernul a finalizat proiectul de modificare a Codului Penal

-Sunt dezincriminate insulta si calomnia, precum si alte infractiuni care aduc atingere libertatii de exprimare.
- Este incriminat conflictul de interese al functionarului public necinstit
- Adulterul si vagabondajul nu vor mai fi pedepsite ca infractiuni
- Dupa model UE, a fost instituita raspunderea penala a persoanei juridice

Celebrele articole 205 (insulta) si 206 (calomnia) care prevedeau sanctiuni penale (amenda penala, cazier penal si chiar detentie) au fost scoase din noul Cod Penal. Jurnalistii si orice persoana care sunt acuzati de exercitarea abuziva a libertatii de exprimare vor fi judecati numai de instante civile, in baza actiunii formulate de cetatenii lezati.

Aceasta modificare a fost justificata de faptul ca sanctiunile penale in acest domeniu ar impune persoanei o atitudine de autocenzura. Insultele si calomniile, dovedite ca atare in instantele civile, vor fi sanctionate doar pecuniar (sub forma daunelor morale si materiale). Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a renuntat la ideea de a anula taxa de timbru pentru procesele civile pentru care li se cer daune ziaristilor. "Taxa de timbru va fi de 10% si va fi aplicabila tuturor", a spus Macovei.

Functie traficata, foloase necuvenite

O noutate pentru viata sociala a Romaniei este incriminarea conflictului de interese. Astfel va fi sanctionat orice functionar public care in mod constient isi satisface interese personale prin indeplinirea atributiilor de serviciu. Mai precis, este considerata infractiune fapta unui functionar public care indeplineste un act in urma caruia va rezulta, direct sau indirect, un folos material pentru sine sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani.

Adulterul si vagabondajul - un nou "look"

Art. 304 din actualul Cod Penal si art. 327, adulterul si, respectiv, vagabondajul, au fost dezincriminate. Continutul juridic al infractiunii de adulter a fost considerat de juristii guvernului ca fiind "cazut in desuetudine". Sanctionarea penala a vagabondajului a fost considerata de asemenea vetusta, deoarece aceasta "nu mai corespunde noilor realitati socio-economice". Ramane de vazut ce se va intampla cu rata divorturilor si cu situatia "oamenilor strazii".

Si firmele vor avea cazier

Noul Cod Penal va schimba profund activitatea persoanelor juridice (firme, societati, ONG-uri etc). Proiectul propune ca persoanele juridice sa raspunda penal pentru infractiunile comise in timpul realizarii obiectului de activitate. Aceasta noua prevedere nu va exclude raspunderea penala a persoanei fizice care a contribuit la comiterea acestei infractiuni. Amenzile penale aplicate vor atinge chiar si suma considerabila de 2 milioane lei RON...

Ca pedepse complementare vor fi aplicate dupa caz dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activitatii (de la un an la trei ani). Pedepsele cu dizolvarea si suspendarea nu se vor aplica societatilor mass-media. Vor mai fi abrogate infractiunile de informatii false, de defaimare a tarii si a natiunii (actualul art. 236).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.