Fostul director general Lucian Boghiu si alte 23 de persoane ajung in instanta

Fostul boss de la "Electrica SA Bucuresti", Lucian Boghiu, va ajunge in boxa acuzatilor, procurorii anticoruptie finalizand ancheta in megadosarul "Electrica Banat". Alaturi de Boghiu, in aceasta cauza, au mai fost cercetate alte 43 de persoane, din care 24 au fost trimise in judecata, 12 - in stare de arest preventiv.

Lucian Boghiu va raspunde in fata judecatorilor pentru instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, luare de mita, spalare de bani, delapidare, fals in inscrisuri, fals intelectual la Legea contabilitatii, precum si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. In instanta va ajunge si fostul director general de la Electrica Banat, Ioan Livius Milea, acuzat de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, luare de mita, trafic de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2003-2004, un cunoscut interlop - Vasile Croitoru - a beneficiat de sprijinul mai-marilor de la Electrica care, in schimbul unor spagi consistente, au achizitionat de la firma lui mai multe produse de slaba calitate marca Siemens, in valoare de aproximativ 21 miliarde de lei, de provenienta chinezeasca, fara respectarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, cu efectuarea de plati la preturi supraevaluate si in detrimentul altor furnizori.

Membrii gruparii infractionale conduse de Vasile Croitoru, inclusiv administratorii societatilor de tip paravan, de care acest grup s-a folosit pentru livrarea produselor electrice contrafacute, dar si functionari din conducerea SISE Electrica si SC Electrica Banatul, respectiv directorii Viorel Dan, Ioan Milea, Gheorghe Erimescu, Sorin Boc, Anca Iulia Crudu, precum si membrii comisiei care a intocmit in fals documente de receptie calitativa si cantitativa a acestor produse au fost pusi sub invinuire de PNA.

Exista probe ca un "ajutor" substantial in comiterea de infractiuni ar fi dat si trei comisari ai Garzii Financiare, dintre care Emanuel Soroiu, cat si un functionar public de la Administratia Financiara a Sectorului 2 Bucuresti, Gabriela Gostinar. Cei doi, in schimbul unor sume de bani, au favorizat, cu ocazia controlului dispus de PNA, una dintre societatile comerciale controlate de Croitoru, prin care s-au livrat produsele contrafacute, favorizandu-l astfel, implicit, pe administratorul acestei societati, Vasile Calin, fie prin inregistrarea la o data anterioara a unor documente contabile ale SC Metal Expres SRL, fie prin denaturarea controlului financiar.

Lantul infractional nu se opreste insa aici, fiind cercetati si alti functionari din cadrul SC Electrica SA, care au sprijinit gruparea coordonata de Vasile Croitoru prin eliberarea in fals a autorizatiei de comercializare a produselor electrice contrafacute sub marca Siemens pentru SC Eur Electrik Grup SA Bucuresti. Acest document atesta in mod nereal ca societatea ar fi dealer autorizat al concernului german Siemens si ar indeplini astfel conditiile de capabilitate tehnico-profesionala pentru a furniza sistemului energetic national produse de acest tip. Prejudiciul estimat, pana in prezent, in aceasta cauza se ridica la peste 200 miliarde de lei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.