Medicii ieseni au anuntat, luni, ca 28 de pacienti au fost tratati in ultimele sapte zile in urma consumului de produse etnobotanice, printre acestia numarandu-se si persoane de peste 40 de ani.

Potrivit medicului coordonator al Unitatii de Primire Urgente de la Spitalul "Sf.Ioan", cei mai multi dintre pacienti au fost barbati, cu varste cuprinse intre 18 si 50 de ani, majoritatea avand pana in 30 de ani, transmite corespondentul NewsIn. [Basescu interzice substantele etnobotanice]

"Cei de peste 40 de ani au reprezentat sub 10% din cazuri. La sfarsitul saptamanii, s-au inregistrat 35% din cazuri. 75% dintre pacientii care ajung in spital sunt fara ocupatie, restul fiind salariati, elevi si studenti", a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Acesta a comentat ca persoanele fara ocupatie consuma produse etnobotanice in special din cauza ca sunt vulnerabili din punct de vedere social si pentru ca au prea mult timp liber.

"Toti pacientii au necesitat inca de la preluare in UPU de masuri de suport respirator, volemic, depurare a toxicului, antidotism, terapie simptomatica si au ramas internati la Toxicologie. Numarul crescut de pacienti cu intoxicatii acute exogene, precum si conditiile improprii de tratament pledeaza pentru deschiderea cat mai rapida a noului Spital de Urgente, unde sa existe un Centru Regional de Urgente Toxicologice", a mai spus dr. Ciuhodaru.

O serie de produse etnobotanice au fost interzise in luna februarie 2010, in urma unui proiect de lege initiat de Ciuhodaru, care este si deputat de Iasi.

Ulterior, pe piata ieseana au aparut alte substante, lista celor 36 de produse fiind actualizata printr-un ordin al ministrului Sanatatii. Cu toate acestea, furnizorii de astfel de produse identifica periodic noi substante inca neinterzise pe care le pun in vanzare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.