O romanca a inventat un dispozitiv care depisteaza cancerul in corpul uman in doar 6 minute, fiind desemnata "cea mai buna femeie inventator" a anului la Targul de Inventii de la Geneva. Este vorba despre doamna cercetator Raluca-Ioana van Staden, poate cel mai apreciat roman al momentului, deoarece stirea trofeului castigat la Geneva a generat ovatii si sentimente reale de mandrie nationala.

  • Nasterea unui produs revolutionar pentru lupta cu cancerul, pur romanesc
Dispozitivul inventat de cercetatoarea Raluca van Staden, impreuna cu sotul ei Jacobus Frederick van Staden, este un senzor ce poate determina existenta cancerului in corpul uman in mai putin de 6 minute, iinainte ca boala sa fie declansata in corp. [Dispozitivul care depisteaza cancerul, inventia unei romance]

Cercetatoarea spera ca dispozitivul premiat la Geneva, aflat acum in stare de laborator, sa fie in final foarte ieftin si, in acelasi timp, “sa poata fi folosit de catre oricine la orice ora din zi si din noapte”.

  • Senzorul care depisteaza cancerul, in farmacii?

  • Garbo: In ce consta mai exact descoperirea dumneavoastra, acest dispozitiv pentru detectarea cancerului in organism, premiat la Geneva?

Raluca-Ioana van Staden: "Este vorba despre un senzor. Aceasta este denumirea corecta. Este un senzor pentru determinarea cancerului inainte ca boala sa se manifeste in corp. El determina biomarkerul care este asociat cu un anumit tip de cancer si care se gaseste in sange, atunci cand exista o forma de cancer in corp. Poate descoperi cancerul la ovare, la sani, pe cel gastro-intestinal si de prostata.

  • Garbo: Din presa am aflat ca acest dispozitiv nu este doar foarte eficient, dar si foarte ieftin. Adica, in prezent, costurile sale de laborator sunt de mai putin de un euro. Puteti sa imi spuneti, estimativ, care va fi costul final al senzorului?

RIvS: Nu stim cat va costa in final. Este vorba despre materialele folosite si de tehnlogia care va fi folosita pentru implementarea ideii. Noi vrem insa sa mentinem costul senzorului la sub 1 euro. Vrem sa facem un dispozitiv care sa fie usor utilizat de catre oricine, la orice ora din zi si din noapte. Este posibil ca el sa fie distribuit si in farmacii, insa despre aceasta trebuie discutat foarte serios cu autoritatile de reglemenare in domeniul medical.

Cititi restul interviului pe Garbo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.