Primul pacient care va avea de suferit din cauza ordonantei privind concediile medicale va putea ataca legea la Curtea Constitutionala, deoarece aceasta incalca drepturile si libertatile cetatenesti, a declarat Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor.

Potrivit acestuia, in ordonanta exista de prea multe ori cuvantul "politie", iar la emiterea legii nu au fost consultati medicii de familie, Colegiul Medicilor si reprezentantii pacientilor. Totodata, Vasile Barbu a aratat faptul ca, in lege, suspiciunea planeaza in primul rand asupra pacientilor care isi iau concediu in mod ilegal, insa nu exista sanctiuni pentru medicii care elibereaza concediile.

Pe de alta parte, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate spun ca prin aplicarea ordonantei, numarul de concedii va fi redus cu 20%, in conditiile in care in 2009 au fost acordate peste trei milioane de certificate medicale de concediu. Dintre acestea, 1,825 ,milioane de certificate au fost eliberate de medicii de familie, 532.000 de catre medicii din ambulatoriul spitalelor si 884.000 de catre medicii din spitale.

Bolnavii "inchipuiti", sanctionati de stat

Politia si Casa de Asigurari de Sanatate vor verifica, la domiciliul beneficiarului unui concediu medical, daca acesta are nevoie intr-adevar de ingrijiri medicale, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Sanatatii.

Astfel, daca beneficiarul de concediu medical nu se va afla la domiciliu, nu isi va primi indemnizatia. Autoritatile spera ca aplicarea noilor masuri va duce la micsorarea cu 20 la suta a cheltuielilor, adica peste 140 de milioane de lei.

"Ceea ce intampla acum cu concediile medicale intrece orice regula de bun simt. In momentul eliberarii unui concediu medical, beneficiarul va completa o declaratie pe propria raspundere, in care isi va asuma posibilitatea de a fi verificat", a declarat ministrul Sanatatii, Attila Cseke, care spera ca proiectul, aflat in dezbatere publica, sa intre in vigoare la 1 iunie.

Noile reglementari sunt gandite pentru a diminua numarul concediilor medicale acordate abuziv, concedii ale caror cheltuielil au devenit o adevarata povara la buget, potrivit Ministerului Sanatatii. Astfel, in 2009, concediile medicale au costat statul peste 923 de milioane de lei, adica dublu fata de 2006. Numarul certificatelor medicale eliberate anul trecut a fost de peste 2,7 milioane, ceea ce inseama ca, anul trecut, cel putin unul din doi angajati a beneficiat de un concediu medical.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.