Centrul Atitoxic Pediatric din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti considera ca intoxicatiile cu substante etnobotanice in randul adolescentilor sunt deja un fenomen, confirmat de date statistice ingrijoratoare.

"In perioada 20 decembrie 2009 - 9 februarie 2010, in Sectia de Toxicologie a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii <Grigore Alexandrescu> au fost internati 16 adolescenti cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani, prezentand intoxicatii in urma consumului de tigari ce contineau substante etnobotanice. In aceeasi perioada, serviciul telefonic TOXAPEL a inregistrat alte 9 cazuri similare", a declarat Dr. Viorela Nitescu, medic primar pediatru cu supraspecializare in toxicologie clinica.

Principalele simptome prezentate de pacienti au fost: ameteli, somnolenta, agitatie, cefalee, vertij, halucinatii vizuale, greata si varsaturi.

Substantele etnobotanice se regasesc in diverse amestecuri de plante care, daca sunt ingerate sau inhalate, produc manifestari similare cu cele ale substantelor de abuz. Ele sunt comercializate in magazine specializate, sub forma de tigari sau pliculete.

"Dorim sa tragem un semnal de alarma asupra pericolului vital imediat al consumului acestor substante, precum si al celui pe termen lung - de instalare a fenomenului de dependenta", a declarat Prof. univ. dr. Coriolan Emil Ulmeanu, coordonatorul Centrului Antitoxic Pediatric din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.