Produsele lactate, carnea si apa minerala vor fi scutite de taxa pe fast-food.

Potrivit reprezentantilor ministerului, lista produselor care vor fi taxate nu a fost inca finalizata. Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a declarat insa ca nu vor fi taxate legumele, carnea, ouale, laptele si derivatele din acestea. Lista va fi finalizata in doua-trei luni, iar taxa va fi variabila, in functie de produs.

"Nu ne propunem sa taxam carnea si produsele de carne, produsele lactate, pizza si shaorma. In schimb, ne gandim sa luam in discutie produsele cu o cantitate foarte mare de grasimi, dulciurile hiperconcentrate si bauturile carbogazoase, dar nu apa minerala si sucurile naturale", a anuntat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

  • Taxa pe fast-food va duce la evaziune fiscala
Taxa pe alimentele nesanatoase va provoca evaziune fiscala si va indrepta populatia spre produse mai ieftine si mai proaste de pe piata neagra, considera reprezentantii industriei alimentare, prezenti joi la dezbaterea organizata de Ministerul Sanatatii, relateaza NewsIn.

"Avem multe probleme legate de sanatatea publica si nu putem sta cu mainile in san. Va trebui sa reinvatam sa ne hranim", a declarat secretarul de stat.

Potrivit reprezentantului Romalimenta, Mihai Visan, orice taxa are doua efecte: afecteaza buzunarele consumatorului si incurajeaza economia subterana. "Toate aceste masuri fiscale nu fac decat sa ne ingroape. Nu vom negocia cuantumuri ale contributiei, ci ministerul ar trebui sa le discute direct cu populatia", considera acesta.

  • Efectele taxei
Dragos Frumosu, reprezentantul Federatiei Nationale a Sindicatelor din industria alimentara, este de parere ca, in momentul de fata, procentul ridicat de obezitate din Romania este cauzat de veniturile reduse care determina o alimentatie proasta.

Un alt efect al introducerii taxei pe fast-food, amintit de reprezentantii industriei alimentare, este faptul ca romanii din Ardeal si Banat vor pleca la cumparaturi in Ungaria, iar cei din sudul tarii in Bulgaria, unde produsele sunt mai ieftine.

La dezbatere au fost prezenti si reprezentanti ai societatii civile, care au venit cu propuneri precum crearea de parteneriate intre autoritati si industrie, in loc de impunerea unor noi taxe. Ei au mai propus taxarea aditivilor, in loc de taxarea produsului finit, precum si crearea unui fond special in care sa intre banii colectati prin taxa de fast-food, in loc ca acestia sa ajunga in bugetul de stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.