Elevii de gimnaziu petrec pana la 50 de ore pe saptamana la cursuri si la pregatirea lectiilor, iar pentru citit aloca, in cele mai multe cazuri, o ora pe saptamana, sustin parintii.
Concluziile au reiesit in urma informatiilor furnizate de parinti pentru studiul "Scoala asa cum este", prezentat astazi de Centrul Educatia 2000+ si UNICEF.

Astfel, majoritatea parintilor intervievati (66,4%) considera scoala ca fiind cel mai important factor care ar putea asigura succesul in viata, insa modul in care se face educatia copiilor in institutiile romanesti este dezamagitor pentru cei mai multi dintre acestia. Cele mai multe probleme monitorizate de parinti sunt legate de programa scolara, considerata prea incarcata, manualele neatractive si profesorii destul de slab pregatiti.

Acestia mai spun ca activitatile care le ocupa cel mai mult timp copiilor sunt televizorul, computerul si intalnirile cu prietenii, cate 10 ore pe saptamana pentru fiecare. "Scoala ar trebui sa ii tina pe copii ocupati, departe de calculator. Noi faceam lucru manual la scoala" si "Ar trebui sa faca mai multe activitati extracurriculare" sunt doua dintre opiniile parintilor. Ei atrag atentia ca, in timp ce activitatile extracurriculare lipsesc, programa scolara este plina de cursuri si informatii inutile. "La ce le trebuie copiilor nostri trigonometrie, notiuni de urbanism si rezistenta materialelor?", se intreaba acestia.

Indiferent de ceea ce copii lor trebuie sa invete la scoala, 82% dintre parinti cad de acord asupra faptului ca rezultatele, bune sau proaste, ale elevilor se datoreaza profesorilor. In opinia a 79% dintre respondenti profesorii sunt persoane dedicate profesiei lor. In ceea ce priveste caracterizarea acestora, opiniile parintilor sunt insa la extreme. "Au foarte multa rabdare, la ce salarii au si la cum sunt priviti in societate in general", "sunt facuti pentru meseria asta", "unii sunt trup si suflet pentru scoala", spun unii dintre parinti. "Sunt indiferenti, agresivi chiar", "sa fie copilul cat mai prost la clasa ca sa vina parintele cu el la pregatire", spun altii, care cred chiar ca profesorii nu ar face fata altor meserii de pe piata muncii.

Majoritatea criticilor parintilor se indreapta insa spre cadrele didactice tinere. Cei mai multi parinti cred ca profesorii mai in varsta sunt mai bine pregatiti decat cei mai tineri, care, din diferite motive, nu ar urma cu seriozitate cariera didactica.

Daca in privinta scolii in care invata copiii lor, parintii sunt cat de cat multumiti, sistemul este profund criticat, un sistem in care nivelul de educatie al tutorilor si veniturile lor influenteaza vizibil rezultatele scolare ale elevilor. De altfel, potrivit aceluiasi studiu, peste 60% dintre copiii provenind din familii cu venituri peste medie au rezultate foarte bune la scoala, fata de numai 32% dintre cei care cresc in gospodarii cu venituri ce acopera strictul necesar.

La cercetarea care a avut loc in vara acestui an au participat 392 de parinti din Bucuresti si din judetele Mures, Prahova, Dambovita si Giurgiu, atat din mediu rural, cat si din mediul urban.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.