Social 28 August 2009 20:19
Constant, ne sunt aduse in prim plan stiri despre profesori dezamagiti, despre greve ale sindicatelor din invatamant sau despre saracia cadrelor didactice. Din pacate, promovarea unor astfel de materiale nu face decat sa creeze un mediu ostil, care nu ajuta in niciun fel la dezvoltarea sistemului de invatamant romanesc sau a oamenilor care isi desfasoara activitatea acolo.
Noi nu consideram insa ca aceasta este imaginea adevarata a scolii romanesti. Stim ca exista in Romania profesori excelenti, elevi si studenti capabili sau universitati si licee de prestigiu. De aceea ne-am alaturat Galei Premiilor in Educatie, o competitie care promoveaza si premiaza bunele practici din sistemul de invatamant romanesc.

In contul acestui demers ambitios, echipa noastra a primit acordul organizatorilor - Fundatia Dinu Patriciu - de a rasfoi printre cele peste 600 de formulare inscrise in concurs. Si ne-am concentrat in prima faza pe gasirea unor profesori model.

Va prezentam mai jos 3 oameni, 3 profesori romani, care DA, exista si care DA, predau in Romania. Pentru ca inscrierile in competitie inca nu s-au finalizat nu vom dezvalui identitatea acestora. Mentionam ca activitatile pe care le prezentam s-au desfasurat in perioada anului scolar 2008 – 2009.
  • Astfel, profesorul preuniversitar L.R din Constanta ne-a atras atentia prin multitudinea si diversitatea de proiecte in care si-a inscris elevii. De exemplu, a vrut sa ii invete pe acestia sa utilizeze responsabil Internetul si tehnologiile online. De aceea, a participat impreuna cu clasele la care preda la proiectul Asociatiei Salvati Copiii, Internet safer day. Acelasi profesor si-a inscris elevii la concursul national de fizica creativa "Stefan Procopiu", in cadrul caruia participantii au realizat softuri educationale, pe care apoi le-au inscris in concurs.

Pentru acelasi profesor, protectia mediului este un subiect important. De aceea, el si-a inscris elevii si la proiectul national Tara lui Andrei, realizat de Petrom, proiect care are scopul de a-i invata pe tineri sa respecte si sa protejeze mediul inconjurator, sa constientizeze efectele poluarii si sa lupte impotriva ei.
  • Un alt profesorul preuniversitar, R.M din Chiscani, judetul Braila, si-a implicat micii invatacei in campanii de strangere de fonduri. Acestia au participat la un "Targ de felicitari" care a avut drept scop strangerea de fonduri pentru batranii de la un camin din localitate. Totodata, Profesorul din Chiscani isi invata elevii sa recicleze si i-a incurajat sa participe la activitati ecologice, precum "Reciclam PET-urile".
  • Profesorul universitar E.D din Bucuresti este si el interesat de protectia mediului si de impactul pe care acesta il are asupra sistemului economic. Impreuna cu studentii sai a realizat un proiect de cercetare cu tema "Efecte economice ale schimbarilor climatice". Acelasi profesor a creat si a realizat o Scoala de Sociologie, a carei a III-a editie trateaza tema "Politici sociale si dezvoltare durabila". Primele doua editii au avut ca tematici: "Patrimoniu cultural si dezvoltare sociala in ruralul romanesc" (2008) si "Dezvoltare comunitara" (2008).

Toti profesorii prezentati mai sus, pe langa activitatile extraordinare pe care le-am descris, isi fac meseria in fiecare zi. Predau, isi incurajeaza elevii sa participle la concursuri nationale sau internationale, ii pregatesc pentru olimpiade sau le recomanda activitati care ii vor ajuta la dezvoltarea lor. Important e insa ca ei isi asuma mai mult decat ceilalti meseria de profesor.

Gala Premiilor in Educatie urmareste promovarea oamenilor, a proiectelor si a organizatiilor care au avut un impact semnificativ asupra sistemului educational din Romania. Prin acest proiect, Fundatia Dinu Patriciu doreste sa premieze performanta si sa impulsioneze competitia si creativitatea in domeniul educatiei.

In concurs se pot inscrie persoane fizice (elevi, studenti, profesori preuniversitari si universitari), organizatii neguvernamentale si institutii de invatamant de stat sau private, valoarea totala a premiilor fiind de 200.000 de euro.

Afla mai multe despre acest concurs pe www.premiileineducatie.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.