Social 26 August 2009 15:27
La mai putin de o luna pana la inceperea scolii, programele 'scoala de dupa scoala', despre care Ecaterina Andronescu spunea ca va revolutiona sistemul si va demitiza meditatiile, nu au fost incluse in oferta institutiilor de stat
La debutul mandatului, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, declara ca odata cu inceperea noului an scolar va populariza programele de after-school in scolile a caror infrastructura va permite acest lucru: "Intentionam sa-i tinem mai mult pe elevi la scoala, in programul after-school. Acum facem o evaluare si incercam sa vedem, in scolile care au spatiu, cum putem sa transformam 'cornul si laptele' in after-school. Sa fie contributia guvernului, in asa fel incat copiii sa primeasca o masa calda la pranz si sa beneficieze de supraveghere, atat in partea de efectuare a lectiilor, cat si in partea de activitate extracurriculara. In acest fel vom scapa si de practica meditatiilor".

In prezent, ministerul invoca lipsa banilor drept explicatie pentru inghetarea acestui program. Astfel, potrivit reprezentantilor institutiei, programele de after-school nu sunt in niciun fel reglementate in legislatia actuala, motiv pentru care ele nu sunt monitorizate de minister, ci numai de consiliile locale. "Programele after-school, pentru a fi facute cum trebuie, adica cu activitati extracurriculare, sport, meditatii gratuite, au nevoie de multi bani. Astfel de programe vor fi implementate in 5-10 ani, nu asa, de pe un an pe altul", justifica acum reprezentantii ministerului, relateaza NewsIn.

Se pare ca Andronescu a uitat complet de instituirea programelor after-school, ele fiind omise din Codul educatiei, care ar trebui sa cuprinda "toate reglementarile posibile", dupa spusele autoritatilor.

In loc de after-school, semi-internate

Daca la minister nu sunt urme ale existentei programelor after-school, centralizari ale semi-internatelor de stat pot fi gasite la institutiile deconcentrate. Astfel, potrivit Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), in Capitala exista 84 de astfel de unitati semiinternat, care pot fi luate drept after-school. In aceste centre, copiii sunt supravegheati la pregatirea lectiilor, dar nu in toate cazurile primesc si o masa calda, iar de prea putine ori li se ofera un program mai variat. In functie de bunavointa si deschiderea fiecarui primar, centrele after-school sau, dupa caz, semiinternatele, s-au dezvoltat in ultimii ani, insa in anul scolar 2009-2010, termenul pe care l-a dat Andronescu pentru initierea acestor programe, niciun centru nou nu va fi deschis.

In sectorul 1, de pilda, exista 32 de gradinite cu program prelungit si alte 24 de scoli care ofera servicii de after-school.Una dintre ele, Scoala nr. 1 ''Sfintii Voievozi'', a fost construita integral si "ca la carte" din banii primariei. Elevii scolii fac, dupa ore, meditatii la engleza, diferite sporturi si activitati de recreere, primesc o masa calda si au acces la resursele informatice ale scolii, o biblioteca moderna care contine un spatiu destinat comunicarii pe internet, un spatiu de lectura pentru elevi si unul pentru profesori. Altele, cum ar fi Scoala nr. 175 "Sf. Nicolae", sunt mai vechi si detin oferte mai austere, limitandu-se la a-i supraveghea pe copii in pregatirea lectiilor.

Orice activitate din centrele de tip semiinternat se plateste, tarifele situandu-se la aproximativ 260 de lei lunar, pret care include masa si consumabilele, iar pentru inscrierea celor mici la cursuri de matematica, engleza, informatica sau dans, se platesc 50 de lei lunar, pentru fiecare disciplina.

In sectorul 5 exista trei semiinternate si niciun program nou nu va fi derulat in anul scolar care urmeaza sa inceapa. "Primaria intentioneaza sa mai construiasca doua, dar deocamdata nu sunt bani", spune consilierul primarului, Bogdan Tamas. In zona privata, "scoala de dupa scoala" costa intre 10.000 si 65.000 de lei pe an.

Pe de alta parte, in invatamantul privat, programele after-school sunt extrem de bine dezvoltate, insa sunt mai scumpe chiar decat taxele la facultate, pornind de la 10.000 lei pe an pentru cele mai ieftine programe, la care se adauga costuri suplimentare pentru transport si activitati speciale.

Un top al taxelor pentru after-school cuprinde scolile care folosesc alt sistem de educatie decat cel romanesc si care implica cursuri pe toata durata zilei, cu pauze de recreere si invatare complementara. Pe cele mai inalte pozitii sunt British School of Bucharest, care percepe taxe de aproape 16.000 de euro anual, American International School of Bucharest, 13.300 euro anual, International School of Bucharest , 5.500 euro anual si Hermann Boerth - 4.500 euro anual.

Chiar daca nu isi permit pentru copiii lor un program de 65.000 de lei, parintii ocupati trebuie sa scoata din buzunar macar 10.000 de lei anual. Cateva exemple luate la intamplare dintre gradinitele particulare din Capitala contureaza un program variat de after-school, cu ateliere de arta dramatica, teatru de papusi, pictura, modelaj, dans, cursuri de limbi straine si activitati de relaxare, cum ar fi excursii in natura sau karting.

In aceste conditii, jumatate dintre elevii de scoala primara raman "cu cheia de gat", multi dintre ei petrecand singuri acasa intre patru si sase ore, uneori chiar mai mult, dupa ce termina programul de studiu, arata un studiu realizat la inceputul acestui an de ISMB. Studiul citat arata ca programul after-school nu numai ca ar diminua timpul de pregatire a lectiilor, dar ar echilibra si raportul activitate-odihna-joaca din viata celor mici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.