Social 24 Iunie 2009 18:01
Peste 20 de distribuitori de medicamente au sistat livrarile catre mai multe spitale din tara, avand in vedere datoriile de peste 1 miliard de lei pe care unitatile sanitare le au catre companiile distribuitoare de medicamente, a declarat pentru NewsIn presedintele ADMR, Viorel Vasile.
Seful Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR) a precizat ca spitalele nu isi pot plati datoriile pe care le au fata de furnizorii de medicamente, ceea ce i-a determinat pe acestia sa sisteze livrarile catre mai multe unitati sanitare din tara. "Fiecare distribuitor are politica sa si daca un furnizor are de incasat o suma foarte mare de bani de la anumite spitale, este normal sa sisteze livrarile. Autoritatile nu au dat niciun semn clar ca aceste datorii ar putea fi platite si sistarea livrarilor este singura solutie pentru unii distribuitori", a adaugat Viorel Vasile.

De asemenea, unii distribuitori de medicamente au sistat livrarile si catre farmacii. "S-au sistat livrarile si catre farmaciile rau-platnice. Nu stim exact care este numarul acestora, insa sunt farmacii care nu mai primesc medicamente, intrucat nu si-au achitat platile catre distribuitori", a mai spus presedintele ADMR.

Ministrul Santatii, Ion Bazac, a precizat, saptamana trecuta, ca nu va achita datoriile pe care le au spitalele la furnizorii de produse sanitare si catre distribuitorii de medicamente, intrucat aceste restante sunt acumulate in anii anteriori, majoritatea in afara bugetului aprobat.

"In cazul a 47 de spitale, obligatiile financiare proveneau din angajamente efectuate peste prevederile bugetare aprobate, deci cu incalcarea prevederilor Legii finantelor publice nr. 500/2002. Printre acestea figureaza Spitalul Clinic Colentina din Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara", a precizat Bazac.

Echipe mixte ale Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate vor incepe, saptamana viitoare, controale la peste 40 de spitale care inregistreaza restante acumulate in afara bugetului aprobat.

De asemenea, din 5 iulie, toate unitatile sanitare vor fi obligate sa afiseze pe portalul e-sanatate.ro toate cheltuielile publice, precum si executia bugetara.

Si furnizorii de produse medicale au anuntat saptamana trecuta ca isi vor opri livrarile catre mai multe spitale din tara, printre care Spitalul Colentina din Capitala, Spitalul de Urgenta Targu Mures si Spitalul Judetean "Sf. Spiridon" Iasi, din cauza datoriilor pe care acestea le au fata de companiile furnizoare.

Potrivit Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM), datoriile spitalelor catre companiile membre ale asociatiei se ridica la peste 85 de milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.