Social 8 Iunie 2009 16:38
Procurorii DIICOT au finalizat ancheta in dosarul scandalului de spionaj, in care sunt pusi sub acuzare ofiterul roman Floricel Achim, invinuit de tradare prin transmitere de secrete si bulgarul Zikolov Marinov, pentru spionaj.

Surse judiciare au explicat pentru NewsIn ca, saptamana viitoare, cei doi sunt asteptati la DIICOT pentru a lua cunostinta de probele stranse de procurori impotriva lor, acesta fiind practic ultimul pas inainte ca Floricel Achim si Zikolov Marinov sa fie trimisi in judecata.

Tot pentru prezentarea materialului de urmarire sunt asteptati la DIICOT si cei sase ofiteri, superiori ai lui Floricel Achim, pusi sub acuzare de anchetatori la inceputul lunii mai pentru ca nu verificau modul in care erau protejate informatiile clasificate.

Anchetatorii sustin ca locotenent colonelul Adrian Mindroiu, comandantul Batalionului 45 Comunicatii si Informatica din cadrul Diviziei 1 Infanterie „Dacica”, nu si-a indeplinit corespunzator atributiile sale de coordonare a activitatii structurii de securitate si nu a verificat respectarea masurilor de protectie a informatiilor clasificate in structura proprie.

Una dintre structurile subordonate Batalionului era Centrul de Comunicatii si Informatica de Garnizoana, condus de catre capitanul Petrisor Dragos, si in cadrul caruia isi desfasura activitatea inculpatul Achim Floricel.

In continuarea cercetarilor, procurorii au demonstrat ca maiorul Costel Munteanu, sef de stat major si seful structurii de securitate la nivelul Batalionului 45 Comunicatii si Informatica, nu si-a indeplinit corespunzator atributiile sale de planificare si executare a controalelor pe linia protectiei informatiilor clasificate si a prevenirii scurgerii de informatii la structurile subordonate.

Maiorul, arata procurorii, nu a executat niciodata controale pe linia protectiei informatiilor clasificate, iar in ceea ce priveste pregatirea specifica a subordonatilor nu respecata prevederile legale, rezumandu-se la discutii amicale.

In cazul locotenent-colonelului Costica Lupu, sef birou COMPUSEC si administrator de securitate in cadrul comandamentului Diviziei 1 Infanterie „Dacica”, avea obligatia de a implementa si coordona aplicarea normelor de protectie informatiilor clasificate in randul personalului si asigurarea securitatii SIC-urilor din subordine.

Atributiile sale se refera la „protectia informatiilor clasificate, monitorizarea aplicarii prevederilor normelor PIC” si, deosebit de important, obligatia sa se refera si la a monitoriza modul de respectare al acestora, la nivelul Diviziei 1 Infanterie „Dacica”. Practic, obligatia sa este de a supraveghea structurile de securitate, deci inclusiv cea de la nivelul Batalionului 45 Comunicatii si Informatica.

Potrivit datelor cauzei rezulta, spun procurorii, ca nu a verificat modul in care sunt utilizate mediile de stocare a informatiilor ce interesau direct siguranta militara, astfel incat in sistemul de manipulare, stocare, procesare a datelor si informatiilor, avand ca obiect documente militare pe diferite grade de secretizare „au patruns” sisteme si persoane al caror acces era interzis potrivit normelor in vigoare.

In sarcina lui Mihai Fercheluc, DIICOT a retinut ca acesta, din culpa, a facilitat accesul la informatii pentru o persoana neautorizata prin nerespectarea protectiei informatiilor, permitand sustragerea de catre Achim Floricel a unor documente ce constituie secrete de stat. Aceleasi acuzatii au fost retinute si in sarcina capitanului Dragos Petrisor, si el fiind acuzat ca i-a permis accesul la informatii lui Floricel Achim.

Procurorii au stabilit ca „Dispozitia pentru Comunicatii si Informatica a Diviziei 1 Infanterie „Dacica”, clasificata SECRET, a fost intocmita de catre locotenent-colonel Mihai Fercheluc, sef birou Planificare si Conducere Sisteme de Comunicatii, din data de 1 noiembrie 2008 Sef Sectie Comunicatii si Informatica, ambele in comandamentul Diviziei 1 Infanterie „Dacica”, si a fost transmisa pe un stick NESECRET capitanului Dragos Petrisor, seful Centrului Comunicatii si Informatica de Garnizoana, subordonat Batalionului 45 Comunicatii si Informatica.

Ulterior, capitanul Dragos Petrisor a transferat documentul pe un laptop NESCRET, in luna august 2008, in scopul intocmirii dispozitiei Batalionului 45 Comunicatii si Informatica, fiind pastrata astfel pana la data de 27 februarie anul acesta. La informatiile de pe laptopul si calculatorul capitanului Petrisor avea acces permanent si Floricel Achim.

In ceea ce-l priveste pe maistrul militar Ovidiu Mihai Baba, administrator de securitate in cadrul Batalionului 45 Comunicatii si Informatica, procurorii au stabilit ca acesta nu a actualizat evidenta utilizatorilor autorizati de informatii clasificate, nu a verificat modul in care sunt utilizate mediile de stocare a informatiilor ce interesau direct siguranta militara, astfel incat in sistemul de manipulare, stocare, procesare a datelor si informatiilor, avand ca obiect documente militare pe diferite grade de secretizare „au patruns” sisteme si persoane al caror acces era interzis potrivit normelor in vigoare.

Consecinta acestui fapt a fost, spun anchetatorii, pe langa compromiterea documentelor de interes militar si crearea „nisei” prin care informatii militare secret de stat sau de serviciu de natura a periclita siguranta statului au fost transmise de catre Floricel Achim unei puteri straine. Din cauza volumului de informatii, caracterului si importantei documentelor sustrase, au fost aduse prejudicii intregului sistem de comunicatii al Diviziei 1 Infanterie „Dacica” si a fost periclitata siguranta statului, mai spun procurorii.

DIICOT confirma inceperea urmaririi penale in cazul celor sase ofiteri MApN chemati, marti, la parchet, acestia fiind acuzati de neglijenta in pastrarea secretului de stat in acelasi dosar in care este cercetat Floricel Achim.

Potrivit unui comunicat remis pe 5 mai 2009, procurori din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala - au dispus, in continuarea cercetarilor efectuate in cauza privind pe inculpatii Floricel Achim si Marinov Zikolov inceperea urmaririi penale fata de invinuitii Dragos Petrisor, Ovidiu Mihai BAba, Mihai Fercheliuc, Costica Lupu, Adrian Mandroiu si Costel Munteanu.

In sarcina celor 6 ofiteri din cadrul Diviziei I Infanterie „Dacica” s-a retinut incalcarea, din culpa, prin nerespectarea indatoririlor de serviciu, a reglementarilor legale in materia protectiei informatiilor clasificate, precizeaza comunicatul.

Achim si Zikolov au fost arestati preventiv pe 28 februarie. Floricel Achim este acuzat ca, in perioada 2002-2007, a procurat documente avand caracter secret de stat si documente a caror importanta face ca divulgarea lor sa pericliteze siguranta statului, constand in sistemul de comunicatii militare, frecvente radar, harti standard NATO, scheme si harti ale unor subunitati si tehnici militare, indicative ale unitatilor militare si planuri de aparare, conform Curtii de Apel Bucuresti.

Achim vindea secrete de stat pentru sume de pana intr-o mie de dolari, sustin procurorii. Cetateanul bulgar le-a declarat anchetatorilor ca il cunostea pe un reprezentant al Ucrainei interesat de informatii militare, potrivit instantei.

Judecatorii noteaza ca Achim participase la multe stadii de pregarire si avea experienta bogata in domeniu. Acesta avea, in timpul serviciului, acces la unul dintre calculatoarele unitatii, de unde obtinea informatii militare, dupa ce se asigura ca nu era nimeni in zona, si folosea orice prilej pentru a sustrage informatii.

Instanta motiveaza ca subofiterul sustragea secrete pe memory stick "la intamplare, la vrac, tot ce reusea sa copieze". Memory stick-ul ajungea, prin intermediul bulgarului, la "un reprezentant al puterii straine", potrivit instantei.

Bulgarul a declarat, la randul sau, ca in perioada 2001-2002, era in relatii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucuresti, care i-a spus ca este interesat de informatii militare, pentru care "platea" 800-1000 de dolari.

Floricel Achim se intalnea cu Petar Marinov Zikolov in locuri publice, in Bucuresti, respectiv in cartierul "1 mai" si zona stadionului national. Achim detinea autorizatie de acces la informatii clasificate din 6 octombrie 2006 "la nivel secret".

Aceste informatii au fost transmise instantei de catre procurori. Cele doua persoane le-au spus judecatorilor doar ca isi mentin declaratiile din fata anchetatorilor si ca isi recunosc fapta. Achim a recunoscut, de exemplu, fapte petrecute inclusiv in anii 2008 si 2009.

Cei doi au primit mandate de arestare preventiva din cauza pericolului public reprezentat de acestia, sustine instanta, potrivit careia exista "indicii temeinice" ca subofiterul si cetateanul bulgar ar fi savarsit faptele. Un alt motiv a fost savarsierea faptelor in mod intentionat, folosind diverse trucuri pentru predarea dispozitivelor electronice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.