Fundatia Calea Victoriei a invitat publicul, astazi, la o plimbare inedita pe una dintre cele mai vechi artere ale Capitalei, in timpul careia, sub indrumarea unui ghid, calatorii au avut sansa sa afle sau sa redescopere locuri, cladiri si povesti din Bucurestiul de altadata.

"Va propunem sa cunoastem mai bine locurile frumoase din Bucuresti si istoria lor, pentru a putea intelege ce este valoros in oras si merita sa fie protejat de invazia blocurilor de sticla si de ignoranta". Aceasta a fost invitatia lansata de organizatori, pe care au acceptat-o 14 curiosi cu preocupari diverse, in majoritate tineri, condusi pe Calea Victoriei de istoricul Anita Sterea.

La ora 10 si jumatate, grupul a plecat din Piata Victoriei spre splaiul Dambovitei si s-a oprit de nenumarate ori din drum pentru a se intoarce in timp la anii de glorie ai Capitalei. Pe itinerariul Calea Victoriei nu a fost uitat, astfel, niciun monument ce a scris istorie in Bucuresti, cum ar fi Palatul Romanit, actualul sediu al Muzeului Colectiilor de Arta, sau Casa Cesianu, care a gazduit Teatrul de Revista cu Maria Tanase pe scena, dar a fost si sediu al comandamentului de razboi german.

Alte repere al itinerariului au fost Palatul Cantacuzino, Casa Vernescu, Casa Monteoru, Athenee Palace, Ateneul Roman, Palatul Regal, Biserica Cretulescu, Palatul Telefoanelor, Teatrul Odeon, Casa Capsa, Cercul Militar National, Pasajul Macca-Villacrosse, cladirea CEC si Biserica Zlatari, astfel ca, in doar doua ore, vizitatorul a aflat aproape totul despre drumul deschis in 1692 de catre domnitorul Constantin Brancoveanu, sub numele de Podul Mogosoaiei, pavat initial cu trunchiuri de copaci.

Initiativa Fundatiei Calea Victoriei se va repeta la fiecare doua saptamani, urmand sa vizeze, ca trasee, si alte repere esentiale pentru cultura si istoria Bucurestiului - Bulevardul Magheru, Soseaua Kiseleff, Bucurestiul fanariot si Bucurestiul comunist.

Fundatia Calea Victoriei a fost infiintata in 2007 si este cunoscuta in special prin atelierele si prelegerile pe care le organizeaza. Printre colaboratorii fundatiei se numara istoricul Neagu Djuvara, filosoful Andrei Plesu, actrita Dorin Lazar, dirijorul Tiberiu Soare si numerosi alti oameni de cultura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.