Social 27 Martie 2009 15:05
Un inculpat in dosarul permiselor obtinute fraudulos in Arges, Florin Stoica, a declarat joi, la Curtea de Apel Mures, ca a platit pentru schimbarea domiciliului si pentru obtinerea permisului mai multe sume de bani, in total 11.400 de lei, 1.000 de euro si un kilogram de branza.

Stoica a explicat in fata instantei cum a procedat pentru a-si lua permisul si a indicat persoanele care l-au ajutat: initial s-a intalnit cu un intermediar, Dumitrescu Eduard (Edi), pe care l-a cunoscut prin alti doi intermediari, care l-a ajutat sa isi faca mutatia in Arges, tot el fiind si cel care i-a explicat ca in sala de examen va avea insemnate raspunsurile corecte pe chestionar.

Dupa ce a trecut examenul in sala, pentru traseu, „Edi” i-a mai cerut 200 de euro, pentru a nu da proba practica. Stoica i-a spus ca nu are decat 400 de lei si i-a promis ca-i aduce un kilogram de branza atunci cand urma sa revina sa isi ridice permisul.

Inculpatul sustine ca el stia care erau tarifele: 3.500 de euro pentru categoria B si 4.000 de euro pentru restul categoriilor. Din aprilie pana in iulie 2008, cand a predat permisul procurorului, Florin Stoica sustine ca nu a condus decat un tractor pe drumurile din comuna. „In momentul in care am inceput sa fac aceste demersuri, stiam ca nu fac bine si regret fapta, dar atunci asa am inteles sa actionez”, a declarat el in fata instantei. Stoica a declarat ca a facut scoala de soferi la Medias, dar ca nu a avut incredere sa sustina examenul pentru permis.

Saptamana trecuta, la Curtea de Apel Mures a fost audiat Constantin Tinca, instructor auto, trimis in judecata in stare de arest preventiv, care a declarat ca ii dadea fostului sef al SPCRPCIV Arges, comisar-sef Gheorghe Vlasceanu, intre 300 si 450 de euro, pentru ca anumiti elevii sa intre in posesia permisului auto. Tinca a marturisit ca a intervenit pentru 12 persoane “care, desi erau bine pregatite, nu reuseau sa faca mai mult de 21 de puncte la examenul teoretic”. Acesta a mai explicat ca a comunicat prin SMS cu Vlasceanu, caruia ii trimitea numele candidatului care trebuia ajutat, iar seara ii dadea banii. Tinca a mai declarat ca scolile de soferi s-au inmultit in Arges, din cauza ca “a inflorit afacerea cu pemise obtinute in mod fraudulos” si nicidecum pentru ca a crescut numarul candidatilor.
Marian Ene, un alt inculpat, tot patron de scoala de soferi oferea contributii si mai generoase catre Vlasceanu, sustine inculpatul

Dintre cei 28 de inculpati in acest dosar, 22 sunt in stare de arest. DNA a trimis in judecata, pe 6 decembrie 2008, 28 de persoane, dintre care 22 in stare de arest preventiv, in legatura cu fraudarea examenelor pentru obtinerea permisului de conducere la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule Arges.

Potrivit unui comunicat din decembrie al Directiei Generale Anticoruptie, in prima faza au fost identificate peste 1.400 persoane care si-au schimbat domiciliul pe raza judetului Arges si au obtinut permise de conducere, iar ulterior s-a stabilit ca, in perioada 01 ianuarie 2006 - iunie 2008, pe raza judetului Arges si-au stabilit domiciliul si au obtinut permise de conducere aproximativ 3.200 persoane.

Reamintim ca scandalul permiselor Arges a inceput in luna iunie 2008. Curtea de Apel Bucuresti a emis, pe 15 iunie 2008, primele mandate de arestare in acest dosar, pe numele a 17 persoane. Printre cei 17 se aflau comisarul sef al Serviciului Permise si Inmatriculari Auto Arges, Codrut Gheorghe Vlasceanu, Vasile Voinea, seful Scolii de soferi Comes din Pitesti, Constantin Tinca, si preotul Laurentiu Floroiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.