Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca are un singur regret de cand ocupa aceasta functie: nu a reusit sa-i elimine pe procurorii "neprofesionisti". De vina ar fi sistemul, care nu ii pune la dispozitie nici o masura disciplinara, iar CSM nu si-a facut treaba pana acum.

Procurori ajunsi celebri prin ingroparea unor dosare grele sau prin legaturile lor cu lumea interlopa lucreaza si in ziua de azi in parchete, protejati de o "cardasie" care i-a facut intangibili. Totusi, spun expertii, nici Kovesi nu s-a spetit luptand impotriva lor.

Sefa de aproape trei ani peste procurorii din Romania, procurorul general Laura Codruta Kovesi a declarat ca marele ei regret de-a lungul acestui mandat este acela ca nu a reusit sa-i elimine din sistem pe procurorii neprofesionisti, care nu isi fac treaba sau care chiar "incalca legea in activitatea lor". Tot ce a putut face Kovesi pana acum, in aceasta privinta, a fost "sa constat si sa nu pot sa le fac nimic. Facem controale, mergem prin surprindere la diverse unitati de Parchet (...), dar tot timpul eu trebuie sa sesizez Consiliul Superior al Magistraturii si sa astept un an sau doi ani pana dau ei o solutie", a declarat procurorul general intr-un interviu acordat Mediafax.

Experti in sistemul judiciar recunosc ca procurorul general nu poate lua masuri disciplinare impotriva oilor negre ale procuraturii, aceasta fiind atributia exclusiva a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). "Inteleg frustrarea procurorului general. Este seful care raspunde pentru indeplinirea obiectivelor manageriale, dar nu are cum sa-si controleze oamenii. Nu are instrumente prin care sa impulsioneze partea aceasta disciplinara. Toate instrumentele sunt la CSM", ne-a declarat Laura stefan, expert anticoruptie al Societatii Academice din Romania. In opinia ei, procurorul general ar trebui sa aiba la indemana sanctiuni impotriva procurorilor si doar masurile grave, precum excluderea din magistratura, sa ramana la latitudinea CSM.
Totusi, Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului pentru Resurse Juridice, considera ca Laura Kovesi are la indemana doua parghii de control: este membru cu drepturi pline al CSM, cu drept de vot in cazurile de sanctiuni, si, in plus, "nu este oricine", ci procurorul general al Romaniei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.