Cele 80 de milioane de euro alocate in ultimii ani pentru integrarea sociala a romilor s-au irosit in mare parte pe proiecte efemere, din care au castigat mai degraba guvernele, la capitolul imagine politica, si consultantii externi, la capitolul bani.

In ultimii 19 ani au fost cheltuite peste 80 de milioane de euro pe programe care au vizat imbunatatirea situatiei romilor. Liderii acestei etnii spun ca banii au fost irositi, deoarece Guvernul a fost interesat doar sa bifeze un criteriu politic necesar aderarii la UE si nu a urmarit sa continue respectivele proiecte pentru a rezolva problema sociala a romilor.

Din cele 80 de milioane de euro, in jur de 65 de milioane provin din fonduri europene, prin programe Phare, iar diferenta a fost completata de catre Guvern, aceasta fiind o conditie obligatorie pentru a putea accesa respectivele programe.

Reprezentantii romilor, atat cei din Parlament si Guvern, cat si cei din ONG-urile rome, spun ca cele 80 de milioane de euro au fost irosite, deoarece programele europene au fost interventii pe termen scurt, acestea finalizandu-se odata cu incetarea finantarii, care in cele mai bune cazuri a fost de 12 luni. Romii spun ca programele europene trebuiau sa fie continuate de catre institutiile statului, de la Guvern pana la cea mai mica primarie din tara, lucru care nu s-a intamplat. Reactia pasiva a institutiilor statului ii determina pe liderii romilor sa creada ca Guvernul s-a folosit de problema romilor, intrucat integrarea sociala a acestora era o cerinta obligatorie pentru ca Romania sa fie primita in Uniunea Europeana.

Cei mai castigati in derularea programelor Phare in Romania sunt cei care ofera consultanta. Agentia Nationala pentru Romi, cea care se ocupa de implementarea Strategiei de imbunatatire a situatiei romilor, a colaborat cu doua firme de consultanta straine: MEDE Consultancy si Hulla Consultancy. UE conditioneaza accesarea unui fond Phare de angajarea unei firme de consultanta agreate. Pe site-ul Comisiei Delegatiei Europene exista o lista cu aceste firme. Compania MEDE Consultancy a incasat 1,2 milioane dintr-un proiect Phare de doua milioane de euro, pentru a oferi consultanta in scrierea unei „Carte albe”. Restul de 800.000 de euro au fost alocati drept granturi pentru diversele proiecte derulate.

Pentru proiectul Phare 2002 in valoare de 6 milioane de euro, firma Hulla a fost platita cu 1,2 milioane euro pentru consultanta. Dupa ce au incasat banii, reprezentantii Hulla au trimis sa faca monitorizarea pe partenerul lor din Romania, Human Dinamycs. „Aici avem de-a face cu o afacere sociala. Firmele de consultanta straine isi trimiteau in Romania doar un team-leader, insa majoritatea expertilor angrenati in proiect erau din Romania, activisti romi sau experti neromi”, explica Daniel Radulescu, presedintele Asociatiei Sastipen - Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate. Deputatul Nicolae Paun sustine ca acesti experti sunt platiti chiar si cu 150 de euro pe ora, iar veniturile lunare ale acestora sunt de cateva mii de euro.

Romania are 535.512 romi numarati oficial la ultimul recensamant. Neoficial, numarul acestora ar fi in jur de doua milioane de persoane, potrivit afirmatiilor liderilor acestei etnii. Reprezentantii Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV) ofera o cifra mai aproape de realitate, 1,5 milioane de romi, bazata pe cercetari stiintifice si pe argumentul ca, la ultimul recensamant, foarte multi romi nu si-au declarat apartenenta etnica din diverse motive. Principala problema a membrilor etniei romilor este integrarea sociala, aici cazand de acord si reprezentantii Guvernului, si cei ai acestei etnii. Liderii ONG-urilor rome spun ca reprezentantii guvernelor perindati pe la Palatul Victoria in ultimii 19 ani au rezolvat problema integrarii romilor doar pe hartie, pentru a bifa unul dintre steguletele rosii pe care Romania le avea la capitolul „integrare romi”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.