In timp ce invatamantul romanesc este cunoscut in prezent mai degraba prin scandalurile pe care le genereaza, exista si universitati care reusesc sa faca performanta. Diplomele lor sunt bine cotate in randul cursantilor straini, care sunt gata sa plateasca pentru a le frecventa cursurile.

Spre deosebire de perioada de pana in 1990, cand afluxul de studenti straini era asigurat de tarile arabe si africane, acestia fiind adusi de apropierea ideologica a regimurilor din acele state de Nicolae Ceausescu, motivele care aduc mii de cursanti de peste hotare sunt calitatea programelor educationale din unele institutii si pretul accesibil. Una dintre institutiile care a reusit sa capete o cota buna in alte tari este Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj. Printr-o oferta de studii comparabila cu cea a universitatilor de prestigiu din Occident, dar la preturi mult mai mici decat cele percepute de alte institutii de invatamant superior, Medicina din Cluj a reusit sa stranga peste 1.800 de studenti straini, adica aproape o treime din totalul celor inmatriculati. Printre acestia se numara si sute de studenti din tari precum Suedia, Germania sau Franta care au ales sa devina medici cu diploma de Cluj. Dupa ce studiaza la inceput in engleza sau in franceza, tinerii cu pricina isi continua studiile in limba romana si incep sa lucreze in clinicile universitare din oras, sub supravegherea profesorilor lor.

Tinerii beneficiaza de faptul ca diplomele eliberate de autoritatile din Romania le dau dreptul sa practice medicina, farmacia sau stomatologia in oricare dintre tarile Uniunii Europene.

Universitatea de medicina si farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj a devenit un adevarat magnet pentru studentii straini. scoala de Medicina din Cluj a reusit sa atraga inclusiv studenti din state occidentale, in care invatamantul superior are o traditie si o reputatie mult mai mari decat cele ale universitatii clujene. Astfel, la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj invata mai mult de o suta de studenti care provin din Suedia, precum si zeci de studenti care vin din Franta ori din Germania.

In plina sesiune, cladirea noua a rectoratului pare un adevarat "babilon". In fiecare minut, zeci de studenti si studente intra si ies din cladire, in timp ce converseaza in limbi diferite. Predomina romana, engleza si franceza. In holul cladirii, una dintre studentele suedeze, care se recomanda drept Anna, isi asteapta colegii. "Avem examen la anatomie si am venit sa invatam la biblioteca", spune tanara scandinava. Dupa ce sosesc si colegii fetei, incep sa urce catre biblioteca, in mai multe grupuri, pentru ca liftul este neincapator. Studentii spun ca au ales sa studieze la Cluj la recomandarea prietenilor, dar mai ales pentru ca studiile sunt mult mai ieftine decat in alte tari din Uniunea Europeana. "Noi am inchiriat cu 450 de euro un apartament cu patru camere. Stam trei prieteni acolo, am fost colegi si in Suedia", spune Anna. Anterior, apartamentul din cartierul Grigorescu fusese inchiriat tot de studenti din Suedia, care i-au recomandat proprietarilor pe nou-veniti. Desi au masini proprii, cei trei tineri circula adesea cu autobuzele, pentru ca astfel pot ajunge mai rapid la cursuri. "Doar atunci cand mergem la Spitalul de Recuperare, de pilda, mergem cu masinile", spune studenta scandinava. Cei mai multi dintre studentii straini veniti la Cluj prefera sa ia masa in cantina renovata a Universitatii de Medicina si Farmacie. "Desi a fost poreclita «Salmonella», cantina este foarte curata. In plus, mancarea este foarte ieftina. Cu mai putin de 4 euro mananc un pranz cu trei feluri. In Suedia, cu acesti bani nu poti sa-ti cumperi nici macar un sandwich in centrul orasului", spune Anna.

Etajul si limba

Un alt motiv al afluentei de studenti straini este faptul ca, la Cluj, universitatea a investit masiv in dotari. Noua cladire a rectoratului e un bloc de sase etaje din sticla si otel, care se ridica in apropierea campusului studentesc Hasdeu si se afla chiar langa Spitalul Clinic Judetean. Cladirea e la un minut de mers pe jos fata de Biblioteca Centrala Universitara, dar si de centrul istoric al orasului. Rectoratul gazduieste patru etaje de biblioteca intesata cu cursuri medicale. Salile de lectura sunt dotate cu calculatoare de ultima generatie, cu procesoare dual core. Un etaj este dedicat studentilor anglofoni, unul – studentilor francofoni, iar doua – studentilor care urmeaza cursuri in limba romana. Nu doar cetatenii romani sunt inscrisi la romana, ci si cei care provin din comunitatile romanesti din jurul granitei. De asemenea, exista un numar semnificativ de studenti cu cetatenie germana care cunosc limba romana din familie. Acestia fie provin din familii de romani emigrati in Germania, fie sunt descendentii sasilor care au plecat din Romania lui Nicolae Ceausescu acum cateva zeci de ani.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.