Milionul de dolari destinat reconstruirii satului Hadareni (Mures) a fost cheltuit de mantuiala si fara respectarea termenelor impuse de CEDO. In 2006, Guvernul se angaja in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului ca, in trei ani, casele romilor care au fost incendiate in timpul conflictului interetnic din 1993 vor fi reabilitate.

Alte trei, plus un dispensar, vor fi construite de la temelie. scoala, caminul cultural si gradinita vor avea o noua infatisare, drumul va fi reparat, iar crearea unei activitati generatoare de profit va scoate din saracie romii din Hadareni. Roadele din 2009? Nici un proiect nu a fost finalizat, iar localnicii se plang de lucrari facute prost si nefunctionale.

Au trecut 16 ani de la conflictul interetnic de la Hadareni, cand, in urma unei altercatii, patru etnici romi si-au pierdut viata si 14 case ale minoritarilor au fost incendiate. Ecoul celor intamplate in toamna anului ’93 inca se mai resimte, chiar daca relatii conflictuale intre tigani si romani nu mai exista. Insa ceea ce ii face astazi sa vorbeasca apasat despre cazul Hadareni tine de proasta gestionare a banului public. In urma unui proces intentat de romi statului roman, in iulie 2005, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat castig de cauza minoritarilor, iar in 2006 Guvernul s-a angajat sa implementeze in sat un program de dezvoltare durabila.

"Va fi sat european"

Conform documentelor, asezarea ar fi trebuit sa fie adusa la standarde fara precedent. "In 2008, satul Hadareni din comuna Chetani, judetul Mures, va fi sat european in curs de dezvoltare din punct de vedere economic, social si informational, in care minoritatea romilor participa activ la dezvoltarea localitatii si se bucura de respectul si increderea locuitorilor", se arata in H.G. nr. 523/2006, act normativ care detalia si viitoarele investitii in zona. Pe scurt, Guvernul s-a angajat ca, pana in decembrie 2008, va investi un milion de dolari din bugetul statului pentru reabilitarea a zece case incendiate ale romilor, ridicarea din temelii a altor doua, reabilitarea scolii si a caminului cultural, construirea unui dispensar, refacerea drumului si crearea unei activitati generatoare de profit pentru romii din sat. Banii au fost alocati si pentru cursuri menite sa previna discriminarea.

Sincopele s-au ivit insa din start. Daca in 2006 Executivul incredinta Agentiei Nationale a Romilor (ANR) derularea si implementarea proiectului, in 2007 o modificare legislativa recreioneaza brusc sarcinile pentru Hadareni. "Intrucat ANR nu avea capacitate de implementare a programului, s-a decis ca Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) sa preia atributiile ANR referitoare la implementarea programului, urmand ca ANR sa efectueze monitorizarea si evaluarea programului", explica Cerasela Banica, reprezentant al Agentiei Nationale a Romilor. Intrebata de ce a fost nevoie de un an pentru a se ajunge la aceasta formula, Cerasela Banica raspunde concis, dar redundant: "ANR nu avea capacitate de implementare". Punct. "Iar circuitul banilor este asa: Secretariatul General al Guvernului transfera banii la ANR, apoi ANR-ul la PUND ", completeaza Mircea Mocanu, project manager PNUD.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.