Nutu Camataru a obtinut in prima instanta eliberarea conditionata, pe motiv ca a fost „disciplinat si staruitor in munca, receptiv la actiunile cu caracter cultural educativ si a dat dovezi temeinice de indreptare”, arata magistratii Judecatoriei Slobozia in motivarea sentintei din 15 decembrie.

De asemenea, magistratii sustin ca Nutu Camataru a avut un comportament corespunzator pe perioada detentiei, fiind sanctionat o singura data, relateaza NewsIn. Instanta mai arata ca interlopul a fost recompensat de 9 ori, a participat la activitati socio-educative, la competitii si concursuri sportive, fiind implicat in programe specifice antidrog sau de prevenirea consumului de tutun.

Cu referire la activitatile desfasurate de Nutu Camataru pe durata detentiei in Penitenciarul Jilava, magistratii mai arata ca acesta a contribuit la redactarea revistei penitenciarului si a organizat un campionat de fotbal.

Pe langa interesul manifestat pentru „activitatile cultural, educative si spotive”, magistratii au mai tinut seama si de faptul ca Nutu Camataru a mentinut legatura cu familia sa, „dand dovezi temeinice de indreptare”.

Magistratii Judecatoriei Slobozia au mai retinut ca Nutu Camataru a executat deja mai mult de jumatate, respectiv 1729 zile, din pedeapsa de 6 ani, o luna si 17 zile pentru infractiunea de talharie.

Instanta arata ca aceste motive sunt „suficiente” pentru ca Nutu Camataru sa fie eliberat conditionat.

Tribunalul Ialomita decide, pe 11 februarie, daca Nutu Camataru va fi pus in libertate, dupa ce procurorii au facut recurs impotriva sentintei Judecatoriei Slobozia care a decis ca interlopul poate fi eliberat conditionat.

Ion Balint va ramane in penitenciarul Slobozia pana la o decizie definitiva data de instanta

Judecatoria Slobozia a admis, pe 15 decembrie 2008, cererea de eliberare conditionata a lui Ion Balint, zis Nutu Camataru, desi Comisia speciala din penitenciarul Slobozia amanase discutarea solicitarii, pentru ca pe numele Camatarului s-ar fi intocmit mai multe rapoarte privind comportamentul sau.

Potrivit unor surse judiciare, Comisia de eliberare conditionata din penitenciarul Slobozia a amanat pana in martie discutarea cererii lui Nutu Camataru. Unul dintre motive a fost ca lui Nutu Camataru i s-ar fi intocmit mai multe rapoarte privind comportamentul sau. Ion Balint a contestat, insa, decizia comisiei la Judecatoria Slobozia, care i-a admis solicitarea.

Nutu Camataru a mai obtinut o data, in iulie, admiterea cererii de liberare conditionata in prima instanta. Astfel, Tribunalul Bucuresti a admis, pe 24 iulie, recursul procurorilor impotriva sentintei Judecatoriei Sectorului 4 , prin care s-a decis, pe 9 iunie 2008, liberarea conditionata a lui Ion Balint, zis Nutu Camataru, decizia instantei fiind definitiva.

Nutu Camataru se afla atunci in penitenciarul Jilava, el fiind mutat in urma unei revolte a detinutilor din penitenciarului. Ion si Vasile Balint, cunoscuti sub numele de Nutu si Sile Camataru, au fost transferati, pe 23 noiembrie 2008, din penitenciarele Jilava si Rahova in centre de detentie din Slobozia, respectiv Craiova.

Potrivit legii, un condamnat poate fi liberat conditionat daca a executat fractiunea de pedeapsa prevazuta obligatoriu de lege, e disciplinat, staruitor in munca si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama si de antecedentele sale. Din procesele verbale aflate la dosar rezulta ca Ion Balint a fost condamnat la 5 ani inchisoare, in 2003, de Judecatoria Sectorului 2, iar pentru a putea fi liberat conditionat, acesta trebuie sa execute fractiunea de jumatate din pedeapsa, respectiv 1095 zile inchisoare.

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Sectorului 4, Ion Balint a solicitat liberarea sa conditionata din penitenciarul Jilava, unde executa o pedeapsa de 6 ani inchisoare.

Comisia de eliberari conditionate din penitenciarul Jilava a respins, in unanimitate, pe 24 aprilie 2008, cererea de punere in libertate formulata de Ion Balint, zis Nutu Camataru, acesta avand posibilitatea de a face o noua solicitare abia peste opt luni. Nutu Camataru a contestat, insa, decizia Comisiei la Judecatoria Sectorului 4.

Comisia de transfer de la penitenciarul Jilava a respins, la randul ei, cererea de transfer a lui Nutu Camataru la peniteciarul de maxima siguranta Margineni (Dambovita), de unde acesta crede ca ar putea obtine mai usor eliberarea conditionata. Ion Balint a incercat sa se transfere la Penitenciarul de Maxima Siguranta Margineni, dupa ce Comisia de eliberari conditionate din aceasta inchisoare a decis deja, in secret, in urma cu doi ani, eliberarea conditionata a fratelui sau, Vasile Balint, zis Sile Camataru.

Motivul invocat de Nutu Camataru este acela ca ar avea afaceri judiciare in judetul Dambovita. Afacerile judiciare sunt actiuni in instanta la care detinutii recurg, invocand motive de cele mai multe ori fictive, dar care ii ajuta fie sa nu fie transferati in alte inchisori, fie sa ramana in anumite locuri de detentie.

Nutu Camataru a demarat, dupa obiceiul detinutilor, inca din toamna lui 2007, mai multe procese care se afla pe rolul Judecatoriei Targoviste. In aceste cauze, Nutu are dubla calitate: este si parat, si reclamant.

Cererea de liberare conditionata a fost facuta, potrivit avocatilor, in dosarul in care fratii Nutu si Sile Camataru au fost condamnati fiecare, in iulie 2004, de Curtea de Apel Bucuresti, la o pedepsa de sase ani de inchisoare pentru o talharie comisa in 1994. Alaturi de cei doi, in aceeasi cauza, a mai fost condamnat la o cinci ani inchisoare si complicele acestora, Ion Murgui, zis Ion Hingheru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.