Centrul Rromilor Amare Rromentza a obtinut o finantare europeana de circa 600.000 euro (2,5 milioane lei) pentru doua proiecte ce se vor derula pana pe 15 decembrie 2010, vizand centre de consiliere si mediere profesionala a rromilor, a declarat, miercuri, managerul acestui proiect, Claudia Grosu.

Proiectele, din Bucuresti si Braila, care sunt finantate prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), sunt implementate in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Cartel ALFA, Serviciul de Formare - Integrare Profesionala APEL si Alianta pentru Unitatea Rromilor Braila.

Banii de la UE reprezinta 98% din finantare, la care se adauga contributia organizatiei pentru restul de 2% din suma totala de 2,501 milioane lei.

Claudia Grosu a declarat ca programul are ca obiective facilitarea accesului pe piata muncii a 1.000 de persoane de etnie rroma, din care minimum 30% femei, din Bucuresti si Braila, intr-o perioada de 24 de luni. Programul mai vizeaza si consilierea a 800 de rromi cu privire la accesul pe piata muncii, calificarea a 600 de rromi in meserii solicitate pe piata muncii si incadrarea in munca a 400 rromi.

"Rromii vor fi calificati in functie de locurile de munca disponibile pe piata si anuntate de ANOFM, de cerintele angajatorilor aflati in baza de date a sindicatului Cartel ALFA, de consilierea oferita de APEL, dar si de competentele si abilitatile de care acestia dispun pentru a putea fi angajati si mentinuti apoi la locurile de munca", a precizat managerul de proiect, citat de NewsIn.

Ea a declarat pentru NewsIn ca mentalitatea in cadrul comunitatii rrome s-a schimbat in ultima vreme, iar fetele rrome sunt incurajate sa invete si sa se specializeze intr-o meserie.

Rromii vor primi 540 lei pentru participarea la cursurile de calificare

Persoanele de etnie rroma care vor participa la cursurile de calificare vor primi 540 lei pe parcursul celor 2-3 luni in care acestea se vor desfasura, spre a fi motivati sa vina sa deprinda o meserie.

"La alte cursuri de calificare pe care le-am mai organizat, multi ne-au spus ca nu mai pot veni fiindca nu au bani de abonament sau nu au cum sa-si intretina familia daca nu castiga nimic in cele cateva luni cat sunt la curs", a explicat directorul Amare Rromentza, Mihai Neacsu, motivul acordarii acestor bani.

In plus, vicepresedintele Cartel ALFA, Liviu Apostoiu, a declarat ca intentioneaza sa-i inscrie in sindicat pe rromii care vor fi incadrati in munca, astfel incat acestia sa fie sprijiniti daca angajatorul ii va concedia din ratiuni ce tin de discriminare.

"Ii vom sindicaliza pe rromii calificati si angajati, ca sa-i putem ajuta daca angajatorul ii da afara nemotivat", a declarat Apostoiu.

Si reprezentantul ANOFM a subliniat ca mai intai trebuie gasite locurile de munca, apoi sunt organizate intalniri cu directorii firmelor publice sau private care au anuntat posturile disponibile, iar daca acestia sunt dispusi sa angajeze persoane de etnie rroma, urmeaza calificarea oamenilor in acele meserii sau profesii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.