Modelul osanalelor de odinioara, dedicate raiului sovietic de scriitori si artisti, dainuie si in 2008. Continuitatea este asigurata de un roman care a calatorit de doua ori in cel mai inchis stat din lume, Coreea de Nord, platind ca pret promovarea maretelor realizari ale comunismului de la Phenian.

La doar 26 de ani, valceanul Dorel Pop conduce o asociatie care l-a propulsat ca portavoce in Romania a dictatorului Kim Jong-Il. Parafrazand un principiu marxist, misiunea activistului s-ar rezuma astfel: peste "baza" (adica teroarea regimului de la Phenian) se proiecteaza, prin presa, o "suprastructura" idilica (despre o societate armonioasa).

Are 26 de ani, ochii vii si o constitutie astenica, desi merge "la sala". Daca ar fi un cuvant care sa-l caracterizeze, el s-ar numi prietenie. Nu exploziva, nici spontana, ci mecanica. O atitudine by default, pe care tanarul o incarca automat, inspirat de marea sa pasiune: Coreea de Nord si iubitii ei conducatori de la Phenian.

Acesta este Ciprian-Dorel Pop. Un tanar originar din Valcea care nu colectioneaza capace de bere sau revista "Magazin istoric", ci mostre de trainica prietenie romano-coreeana. Cu un discurs inspirat mai degraba de editiile princeps ale "Scanteii", Dorel este unic in Romania. La o varsta la care te-ai da in vant dupa libertatile imperialiste, el reprezinta la Bucuresti vocea oficiala a regimului comunist al tovarasului Kim jong-Il. El insusi un personaj exotic pentru presa internationala, incomod pentru cancelariile lumii si misterios pentru serviciile secrete din Occident, care-l taxeaza la unison cu toate variatiunile cuvantului satrap.

"Coreea a ajutat Guyana, spre exemplu"

Una dintre misiunile de baza ale activistului Dorel e ca, la sarbatorile populare si politice ale statului comunist, sa omagieze momentul prin bombardarea redactiilor de ziare cu texte idilice despre binecuvantarea comunismului nord-coreean si geniul fruntasilor sai. Aproape de fiecare data insa ziaristii il dezamagesc: nu simt interes nici pentru persoana, nici pentru activitatea sa. Pana acum, incercarile asidue au primit un raspuns transant: "De ce nu ne trimiti poze cu pescuit?" – "si asta am si facut: am trimis fotografii cu pescari nord-coreeni", impartaseste tanarul una dintre expeprientele sale de pomina ca PR al Phenian-ului. Cand se refera la Coreea de Nord, nici presa internationala, nici declaratiile liderilor occidentali nu se zgarcesc la etichete: "lagar", "iad" sau "regim criminal" sunt doar cateva dintre apelativele cele mai comune. Cumva pentru a se autoproteja de contaminarea, prin extensie, cu asemenea cuvinte-cheie, activistul de la Valcea trage, din start, o linie lamuritoare: "Asociatia pe care o conduc nu este politica. Interesul e strict cultural".

Chiar si asa, experienta a demonstrat ca, in regimurile extreme politicul invadeaza fiecare ungher al vietii cotidiene. Dorel, in schimb, garanteaza ca sistemul pe care il promoveaza cu sudoare face opinie separata. Din contra, presedintele KFA Romania se revolta cand vede ca tara pe care o iubeste e cunoscuta doar ca ultim bastion al comunismului. si, pentru a fi convingator, furnizeaza cel mai practic argument: "Se trece sub tacere faptul ca R.P.D.C. (Coreea de Nord – n.r.) a ajutat foarte mult Guyana, de exemplu".

De la Valcea la Havana si de acolo la Phenian

Dar cum a ajuns Dorel, originar din Valcea, portavocea unui regim dictatorial din Asia? Ei bine: "Sunt un tip de stanga, iar stanga inseamna protectie sociala, interes pentru omul de rand", declara raspicat Dorel.

Actualul episod al devenirii sale are la temelie o disertatie de masterat axata pe agitata politica externa a Coreii de Nord. De aici incolo, lucrurile s-au rostogolit pentru valcean ca bulgarele de zapada: a plecat de la o disertatie, iar astazi conduce filiala din Romania a Korean Friendship Association (KFA). Organizatia este coordonata de la Madrid de un cetatean spaniol, aparent la fel de pasionat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.