Victoria Chiticariu s-a nascut pe 20 decembrie 1989, prematur, pentru ca mama ei s-a speriat de turnura pe care o luasera evenimentele din primele zile ale Revolutiei.

Desi nascuta intr-o zi istorica, la 19 ani, Victoria Chiticariu este o fata obisnuita. Merge in excursii si la chefuri si viseaza sa lucreze intr-o banca, pentru ca „se castiga bine”.

Victoria Chiticariu s-a nascut pe 20 decembrie 1989, in ziua in care Timisoara a fost declarat „oras liber”.
Pe strazi, sute de mii de locuitori din orasul de pe Bega strigau „Libertate!” si „Jos comunismul!”. Erau momente de apogeu ale unei revolutii adevarate.

Ajunsi la varsta de 19 ani, copiii nascuti in timpul Revolutiei nu au fost virusati de comunism.
Mama Victoriei, Cristina Chiticariu, este una dintre cele cateva mamici care in acele zile tumultuoase ale Revolutiei a nascut prematur. „Eram in luna a saptea.

Cum circulau tot felul de povesti, am auzit la un moment dat ca, in centru, un tanc a trecut peste o femeie insarcinata si a omorat-o.

Probabil pentru ca m-a impresionat atat de mult imaginea asta, in noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie, incat mi s-a facut rau. A doua ziua am nascut la spitalul Odobescu”, si-a amintit mama Victoriei.

Povestea legata de nasterea fetei incepe insa din 18 decembrie, cand tatal sau, Mihai Chiticariu, se intorcea din Moldova cu porcul proaspat taiat, pentru un nou Craciun friguros si intunecat, alaturi de sotia sa insarcinata si cealalta fetita a lor, Mihaela, de doar un an si noua luni.

Si-a dat seama ca s-a intors intr-un cu totul alt oras decat cel din care plecase cu trei zile inainte. „In tren se tot auzeau povesti ca la noi se trage si la Cluj au urcat militieni cat sa umple un vagon, care veneau la Timisoara. Dar am inteles cu adevarat situatia atunci cand, in gara, am vazut ca nu era nimeni, nici macar taxiuri.

Am luat tramvaiul si am coborat in Centru. Am trecut pe langa siruri de soldati care aveau pustile atintite spre Catedrala, iar trotuarele erau pline de sange, spalate de ploaia din acea dimineata”, a povestit Mihai Chiticariu.

Un bebelus-vedeta

Imaginea fetitei bebelus cu numele Victoria, nascuta la Timisoara in timpul Revolutiei, a facut inconjurul lumii, dupa ce o echipa de reporteri de la o revista din Danemarca au tinut sa o fotografieze in bratele unor soldati romani care stateau la caminul Uzina Mecanica Timisoara cu pustile pe umeri.

Acest lucru s-a intamplat la o saptamana de la nasterea fetitei, in fata blocului in care locuiau. Ziaristii din Danemarca au avut grija sa trimita un exemplar al revistei si familiei Chiticariu, cu care au pastrat o corespondenta cativa ani.

Revista este pastrata si acum cu mare grija in casa familiei, o imagine care emana fericire. „S-a auzit de mine pentru ca de la balconul Operei s-a anuntat nasterea unei fetite si al unui baiat. Victoria si Victor. Lumea adunata in centru a primit cu aplauze furtunoase aceasta veste”, spune Victoria Chiticariu.

Tanara isi mai aminteste ca si-a pus cu adevarat intrebari despre revista in care a aparut de abia dupa ce implinise noua ani. „Parintii mei au pastrat-o cu sfintenie. Tot timpul cand venea cineva la noi, scoteau revista si se laudau cu ea”, a mai spus timisoreanca.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.