In jur de 900 de persoane-politicieni, oameni de cultura, fete bisericesti, ambasadori, sefi ai institutiilor importante in stat, sportivi, ziaristi- au participat, luni, la receptia oferita de presedintele Traian Basescu, la Cotroceni, cu ocazia aniversarii a 90 de ani de la Marea Unire.

Receptia pe care seful statului o gazduieste in fiecare an, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei s-a bucurat, luni, de o participare masiva. Presedintele Traian Basescu a tinut, la inceputul receptiei, un discurs in care a evocat momentul marii Uniri de la 1918 si valorile lasate mostenire de inaintasii nostri. "Unirea e un moment de glorie. Aceasta glorie apartine celor care au facut posibil un act politic atat de mare si durabil. Regele Ferdinand, politicieni din toate taberele - Maniu si Bratianu, Goldis si Vaida-Voevod - episcopi ai Bisericii Ortodoxe si episcopi ai Bisericii greco-catolice. Sa ne inchinam in fata acestor icoane de suflet ale natiunii romane", a spus Basescu, indemnand romanii sa le insufle copiilor respect pentru trecut, pentru ca ei sa construiasca, la randul lor, binele comun al Romaniei. Seful statului a pledat pentru responsabilitate si solidaritate in viitor -"suntem intr-un moment in care avem nevoie, parca mai mult decat oricand, de aceste doua valori" - , avand in vedere momentele de criza ce ne asteapta, dar si pentru consolidarea educatiei, sanatatii, culturii si economiei romanesti.

"Acum sunt timpuri de criza. La noi, nu va fi probabil atat de rau precum in alte tari. Avem nevoie insa, tocmai de aceea, de energiile sanatoase ale natiunii. Pentru ca Romania sa se dezvolte, avem nevoie si de o educatie mai buna, si de un sistem sanitar mai performant, si de legi bune si drepte si de justitie sanatoasa si eficienta. Avem nevoie si de cultura si de economie, si de creativitate si de respect pentru valori", a spus Basescu.

Sala Unirii s-a umplut, pana la ora 19.00, de invitati, de la oameni politici de notorietate, la actori, sportivi si oameni de afaceri. Liderii PD-L si cei ai PSD au venit la Cotroceni in numar mare, liberalii insa nu s-au inghesuit sa participe la receptia care, in acest an, a picat exact la o zi dupa alegerile parlamentare. Dintre cei trei posibili premieri vehiculati in campania electorala au venit democrat-liberalul Teodor Stolojan si social-democratul Mircea Geoana, marele absent fiind chiar premierul inca in exercitiu, liberalul Calin Popescu Tariceanu. Liderii PD-L Vasile Blaga si Adriean Videanu, si ei aflati pe lista, de aceasta data neoficiala, a viitorilor posibili premieri, dar si Radu Berceanu, Gheorghe Flutur, Elena Udrea si alti membri democrat-liberali au dat curs invitatiei sefului statului de a celebra, la Palatul Prezidential, Marea Unire. Social-democratii nu au fost mai putin numerosi: fostul sef de stat Ion Iliescu, fostul presedinte al Senatului, Nicolae Vacaroiu, inca actualul sef al senatorilor, Ilie Sarbu, vicepresedintele Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea, Serban Mihailescu, Victor Ponta, Ecaterina Andronescu s-au numarat si ei printre invitati. Nu a lipsit nici fostul sef al statului Emil Constantinescu.
Dintre liderii liberali a venit doar ministrul apararii, Teodor Melescanu, insotit de ministrul justitiei, Catalin Predoiu si ministrul de externe Lazar Comanescu. Au stat ceva mai putin ministrul muncii Mariana Campeanu si fostul ministru al finantelor Sebastian Vladescu. De la PC a venit Sergiu Andon, iar de la PRM vicepresedintele Camerei Deputatilor, Lucian Bolcas si Anca Petrescu. Printre invitati s-au numarat si edilul-sef al Capitalei, Sorin Oprescu, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, dar si seful SRI, George Maior si cel al SIE, Mihai Razvan Ungureanu.

Patriarhul Daniel si alti clerici romani, dar si fete bisericesti apartinand diferitelor culte religioase au sarbatorit si ei ziua de 1 Decembrie alaturi de presedinte. Au mai fost prezenti oamenii de cultura pe care seful statului i-a decorat inainte de inceperea receptiei, printre care actorii Gheorghe Dinica si Radu Beligan sau soprana Mariana Nicolesco, dar si vicepresedintele dinamovist Vasile Turcu sau oamenii de afaceri Ion Tiriac si Robert Negoita.

Dupa incheierea discursului, seful statului le-a urat invitatilor sai "la multi ani" si a inchinat o cupa de sampanie cu acestia, incepand prin a saluta grupul prelatilor. O multime de mese incarcate cu bautura si mancare cochet pregatita, cu meniuri adaptate si Postului Craciunului, dar fara sa lipseasca traditionalele sarmale, au stat la dispozitia oaspetilor Palatului Prezidential.

Pe parcursul a mai bine de o ora seful statului a salutat si a schimbat cateva vorbe cu fiecare grup in parte, incercand sa nu-si neglijeze cei aproximativ 900 de oaspeti. De altfel, inconjurat de presa, intr-un moment in care joaca un rol decisiv pe scena politica prin negocierile pe care le va avea cu partidele pentru desemnarea viitorului premier, seful statului a jucat cartea echidistantei si nu a zabovit prea mult printre democrat-liberali sau social-democrati. Presedintele s-a retras dupa ora 20.00, cand deja aproape jumatate dintre invitati au parasit Palatul Cotroceni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.