Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, considera ca oamenii percep in mod gresit incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala ca "fiind de gravitate redusa".

"Sustragerea a 100 de DVD-uri inscriptionate cu filme dintr-un magazin este privita in mod unanim ca o fapta reprobabila care justifica sanctionarea autorului, pe cand copierea aceluiasi numar de filme prin folosirea internetului este considerata o activitate acceptabila desi prejudiciu adus titularului drepturilor de autor este acelasi. Din pacate, aceasta perceptie exista nu doar in randul publicului, ci uneori si in randul reprezentantilor institutiilor care au ca atributii protejarea acestor drepturi", a declarat, marti, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, in cadrul unei conferinte privind lupta impotriva pirateriei si contrafacerii.

Kovesi a mai spus, legat de proiectul de infratire institutionala "Intarirea capacitatii institutionale de protejare a drepturilor de proprietate intelectuala si industriala", ca toti cei implicati in acest proiect sunt constienti de importanta drepturilor de autor, dar si de amenintarea pe care o reprezinta pentru societate actele de piraterie si contrafacere, prin prisma daunelor economice produse, a implicarii grupurilor de criminalitate organizata sau a pericolelor care apar pentru siguranta consumatorilor.

"Ministerul Public si-a asumat, in urma cu multi ani, caracterul prioritar al combaterii infractiunilor prin care se aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuala, aspect reflectat in abordarea strategica a acestui fenomen prin alocarea de resurse, pregatirea profesionala a procurorilor si realizarea unui cadru in interiorul caruia sa de realizeze colaborarea cu celelalte institutii", a mai spus Kovesi.

Procurorul general a precizat ca a considerat oportun sa infiinteze Serviciul pentru combaterea infractiunilor de proprietate intelectuala ca singura structura specializata in combaterea acestui tip de infractiune, in cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica.

"Investigarea unor fapte in care sunt implicate persoane care sunt de multe ori situate in alte tari decat cele unde se produc infractiunile, care cunosc si folosesc cele mai sofisticate tehnologii, reprezinta o provocare uriasa pentru toate institutiile de aplicare a legii care trebuie sa-si ajusteze in permanenta reactiile si sa dezvolte noi strategii. Fata de aceasta noua realitate, adoptarea legilor care protejeaza aceste drepturi reprezinta doar un prim pas insuficient in lipsa unei strategii eficiente de aplicare a acestor reglementari a folosirii de metode investigative moderne, a colaborarii dintre institutii si a utilizarii sistematice a instrumentelor de cooperare internationala", a mai declarat procurorul general al Romaniei, in cadrul conferintei de marti.

Proiectul "Intarirea capacitatii institutionale de protejare a drepturilor de proprietate intelectuala si industriala" a fost implementat de Ministerul Public, si finantat de UE, avand un buget de 1,9 milioane de euro. Lider de proiect a fost Oficiul danez pentru patente si marci, iar programul s-a desfasurat pe o perioada de 18 luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.