Social 22 August 2008 03:57
Profesorul si omul de afaceri roman Iosif Constantin Dragan a incetat din viata, ieri dimineata, la Palma de Mallorca, la varsta de 91 de ani, anunta Adevarul, citand Mediafax.
Potrivit unui comunicat al Fundatiei Europene Dragan, trupul sau neinsufletit va fi depus la Universitatea Europeana Dragan din Lugoj. Funeraliile vor avea loc luni, 25 august, in orasul sau natal, Lugoj, unde acesta s-a nascut la 20 iunie 1917.

Iosif Constantin Dragan a terminat Dreptul la Universitatea din Bucuresti. In anul 1941, a obtinut o bursa de studii in Italia, la Universitatea din Roma, unde a studiat stiinte politice si economie. Atras de idealurile fasciste si de Garda de Fier, si de curentul corporatist, a reusit in 1941 sa puna bazele unei companii care exporta petrol romanesc Italiei fasciste, activitate ce s-a amplificat odata cu crearea, in anul 1948, a societatii Butan Gas S.p.A., specializata in imbutelierea si distribuirea Gazului de Petrol Lichefiat (GPL).

Dupa al doilea razboi mondial, in 1948, fondeaza o companie de distributie a gazului metan, Butan Gas. Potrivit Wikipedia, in urma venirii la putere a Partidului Comunist Roman ii este interzisa pentru 30 de ani revenirea in Romania.

In 1967 a pus bazele Fundatiei Europene Dragan, fundatie care declara ca scop promovarea “valorilor civilizatiei romanesti. A mai fondat doua edituri (Nagard in Italia si Europa Nova in Romania), o universitate privata (al carei proprietar este), Universitatea Europeana Dragan (fondata in 1991 in Lugoj), o statie TV, una radio (Radio NovaFm), un ziar saptamanal (Redesteptarea) si un cotidian local (Renasterea Banateana) - toate in Romania. De asemenea a mai finantat construirea langa Orsova a unei statui inalte de 40 de metri a lui Decebal in Cazane (Dierna) , cea mai inalta sculptura in piatra din Europa.

In domeniul stiintelor economice, Iosif Constantin Dragan a desfasurat o importanta activitate ca vicepresedinte si apoi presedinte, timp de un deceniu, al Federatiei Internationale de Marketing (1966 - 1976). De asemenea, a fost fondator si membru activ al Camerei de Comert Italo-Romane, iar in 1990 a infiintat, in Romania, Superior Centre for Advanced Business Management.


"Profesorul Dragan a fost cunoscut drept un mare xenofob"
(V. Turcan)

Este unul dintre primii promotori ai Uniunii Europene, publicand din 1950 "Buletinul European" in care
militeaza pentru crearea Federatiei Europene. Iosif Constantin Dragan a scris mai multe lucrari, publicate in diverse limbi, atat cu caracter stiintific ("The World Mission of the International Marketing Federation", "Geoclimate and History", "Entropy and Bioeconomics', "Bazele teoretice cognitive ale cercetarilor de marketing', scrisa in colaborare cu profesorul M. C. Demetrescu; "Odobleja, the Birth of Generalized Cybernetics on Romanian Soil", ), cat si cu caracter istoric ("We, the Thracians and our Multimillenary History', "Dacia’s Imperial Millennium", "Istoria RomaniloR", "Antonescu, Marshal and Ruler of Romania", "La vera storia dei Romeni", "Imperiul Romano-Trac") sau autobiografic ('Au service de l’Europe"," Prin Europa", 'Dal Paese di Dracula", "La mia Italia").

Potrivit Famous Why.ro, a mai publicat in romana si in engleza "Istoria literaturii romane" de George Calinescu in unele conditii grafice foarte speciale (aproape identice cu originalul). Acest lucru i-a castigat admiratia intelectualilor din Romania. Promoveaza admirabil in afara tarii cultura romaneasca. Datorita lui, multe nume ale stiintei romanesti nu au ramas in anonimat, nume precum Nicolae Georgescu Roegen and Constantin Obobleja (parintele ciberneticii romanesti). Timp de patru decenii a condus activitatea Fundatiei Europene ce-i poarta numele, avand centre in Romania, Italia, Franta si Spania. A reusit sa aduca in Romania ramasitele marelui patriot si intelept Inocentiu Micu – Klein. In fiecare an a donat importante sume de bani pentru cultura, nevoiasi si pentru ridicarea de monumente.

De asemenea, potrivit Antena3, a fost fondatorul "Ligii Maresal Ion Antonescu", impreuna cu Corneliu Vadim Tudor. La varsta de 78 de ani Iosif Constantin Dragan s-a casatorit cu Daniela Veronica Gusa, (care avea atunci 22 de ani) fiica generalului Stefan Gusa, fostul sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane intre 1986-1989.

Avand afaceri in domenii precum distributie de produse petroliere, imobiliare, transporturi si edituri, Iosif Constantin Dragan s-a aflat pe primul loc in topul celor mai bogati romani in 2002, 2003, 2004 si 2006.

Conform revistei Capital, in anul 2006, ultimul an in care a ocupat primul loc in topul celor mai bogati 300 de romani, Iosif Constantin Dragan avea o avere estimata la 1.3-1.6 miliarde de dolari, la vremea aceea spunandu-se ca acesta ar putea cumpara, din averea sa, nu mai putin de 3.000 de automobile din ultimul model de superlux Rolls Royce.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.