Social 12 August 2008 13:39
Investitiile pentru inlaturarea surselor de poluare in bazinul hidrografic Somes-Tisa depasesc 40 de milioane de lei, in conditiile in care ar trebui facute in 29 de localitati din patru judete - Cluj, Satu Mare, Maramures si Bistrita-Nasaud - considerate vulnerabile din acest punct de vedere, informeaza NewsIn.

Concluzia apartine specialistilor Directiei Apelor Somes-Tisa care au organizat, astazii, la Bistrita, o intrunire avand ca tema "Planul de masuri pentru agricultura”, prima dintr-o serie de patru in care vor avea loc dezbateri pe tema surselor de poluare a apelor si masurile de inlaturare a acestora, transmite corespondentul NewsIn.

In cadrul intrunirii, specialistii au prezentat o statistica din care a reiesit faptul ca 53% din fermele de animale care functioneaza in bazinul Somes-Tisa sunt surse de poluare, fiind neconforme din punctul de vedere al legislatiei europene si romanesti, adica nu respecta planurile de actiune privind protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati, dar nici codul bunelor practici agricole.

Inginerul chimist Giana Popa, de la Directia Apelor Somes-Tisa, a declarat ca in bazinul Somes - Tisa sunt in total 51 de ferme, dintre care 20 de ferme de pasari, 13 ferme de suine, 15 ferme de bovine si trei ferme de ovine. Cele mai multe ferme neconforme, noua la numar, sunt in judetul Cluj. Urmeaza apoi judetul Bistrita-Nasaud, cu opt ferme neconforme, respectiv judetele Satu Mare si Maramures, cu cate cinci ferme neconforme.

Specialistii au mai prezentat si o lista cu 29 de localitati din cele patru judete considerate ca fac parte din zonele vulnerabile. Printre acestea se regasesc Apahida, Cluj-Napoca si Bontida in judetul Cluj, Ardusat, Farcasa, Grosi, Remetea Chioarului, Rona de Jos, Rona de Sus, Sacalaseni, Salistea de Sus, Salsig, Sieni, Sighetu Marmatiei, Vadu Izei si Viseu de Jos din Maramures, Crucisor, Moftin, Paulesti si Urziceni din judetul Satu Mare, respectiv Bistrita Bargaului, Bistrita, Prundu Bargaului, Sintereag, Chiuza, Ilva Mica, Josenii Bargaului, Lunca Ilvei si Salva din Bistrita-Nasaud.

Specialistii Directiei Apelor Somes-Tisa au propus pentru reducerea poluarii cu nitrati constructia a peste 32.000 de platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd, respectiv a 73 de platforme colective avand, in total, o capacitate de depozitare de peste 300.000 de tone. Totodata, o alta masura propusa a fost cumpararea a 44 de utilaje de incarcare, transport si aplicare a dejectiilor si a gunoiului de grajd.

Ca urmare, totalul investitiilor in cele 29 de localitati vulnerabile din bazinul hidrografic Somes-Tisa se ridica, dupa primele estimari, la peste 40 de milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.