Seful statului a declarat, luni, la Luxemburg, ca Romania va ratifica Tratatul de aderare la UE in Parlament, si nu prin referendum, deoarece s-ar pierde timpul, iar tara noastra va trebui sa dea un semnal statelor membre, in acest sens, informeaza Mediafax. De asemenea, presedintele Traian Basescu a sustinut ca acest demers va trebui realizat in cadrul actualei sesiuni parlamentare.

Etapele integrarii

Semnarea Tratatului de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana a produs euforie, dar si constientizarea, cel putin la nivel declarativ, de catre parlamentari a responsabilitatilor ce le revin in vederea compatibilizarii legislatiei romanesti cu cea europeana. Urmatoarea etapa, dupa momentul 25 aprilie 2005, consta in alegerea datei de ratificare a documentului asumat de autoritatile romane la Luxemburg.

Aceasta ratificare a fost discutata informal, pana acum, in doua versiuni. Pe de o parte, exista varianta PSD, care sustine organizarea unui referendum cu rol consultativ, caruia sa-i preceada o campanie de informare a populatiei. Pe de alta parte, membrii Coalitiei guvernamentale declara ca, o data cu ratificarea Constitutiei Romaniei in toamna lui 2003, s-a creat premisa ratificarii Tratatului de aderare prin vot parlamentar. Oricare ar fi decizia asupra modului de ratificare, aceasta nu va afecta interesele tarii noastre, spun unele voci din Parlament.

O alta consecinta a semnarii Tratatului, o constituie acreditarea, din partea forului legislativ reunit, a 35 de observatori pe care Romania este obligata sa-i trimita in Parlamentul European, incepand din septembrie 2005 sau din ianuarie 2006. In acest sens, fiecare grup parlamentar va nominaliza un numar de reprezentanti care sa indeplineasca criteriile cerute de UE.

PNL nu merge pe varianta referendumului

Senatorul PNL Teodor Melescanu a precizat, in contextul relatiei pe care tara noastra o va dezvolta cu statele membre ale UE dupa semnarea Tratatului, ca "in aceasta perioada, se configureaza doua directii prioritare. In primul rand, vom participa efectiv ca observatori la activitatile PE, in scopul orientarii politicii interne pe fagasul armonizarii legislatiei romanesti cu cea europeana. In al doilea rand, este necesara cresterea sensibila a activitatilor noastre de lobby, in vederea ratificarii Tratatului de aderare de catre cele 25 de state membre UE".

Intrebat care ar fi cea mai buna metoda de ratificare a Tratatului, fostul ministru de externe a afirmat ca "personal, nu sunt in favoarea unui referendum, dar se impune o campanie de informare a populatiei, premergatoare ratificarii". In scopul asigurarii prezentei observatorilor romani la PE, Melescanu a subliniat ca, printre cei sustinuti de grupul parlamentar liberal, prioritate vor avea membrii Comisiei de integrare europeana, numarul maxim limitandu-se la sapte. Astfel, printre posibilii observatori se afla Cristian Adomnitei, presedintele Organizatiei nationale de tineret liberal, Cristian Boureanu, Raluca Turcan.

PD vrea dezbatere publica

"Sunt convinsa ca va fi o relatie foarte buna intre Romania si UE, mai ales ca gestionarea ei sta si in mainile noastre, intr-o proportie importanta", a declarat deputata PD, Roberta Anastase. In privinta ratificarii Tratatului, secretarul partidului democrat a precizat ca "acest subiect merita o dezbatere publica. Sigur, organizarea unui referendum national presupune o procedura mai complicata, care atrage dupa sine o informare extraordinar de mare a populatiei pe aceasta tema, dat fiind ca 80% din cetatenii Romaniei se declara pro-integrare, dar nu stiu ce implica". Asadar, "as pleda pentru informarea corecta a populatiei si pentru ratificarea in Parlament a Tratatului", a intarit Anastase. Intrebata pe cine va trimite PD la PE, reprezentanta democratilor a confirmat ca, in principiu, membrii Comisiei de integrare sau de externe vor fi acredati ca observatori, dar se ia in calcul si varianta desemnarii acestora de catre partid.

PUR va dezbate in CNC

Purtatorul de cuvant al PUR, Bogdan Ciuca, si-a exprimat optimismul in privinta modului de colaborare a Romaniei cu UE, dupa semnarea Tratatului.

"Ne-am asumat, prin acest contract semnat, anumite obligatii, in sensul ca vom fi mai bine monitorizati. Pe de alta parte, vom beneficia de sprijinul statelor care au mai multa experienta in transferul de know-how", a precizat Ciuca. In ceea ce priveste ratificarea Tratatului, " nu am luat inca o decizie. Vom discuta propunerile care exista atat in cadrul partidului umanist, cat si la nivelul Consiliului National de Conducere", a intarit Ciuca. Referitor la nominalizarea observatorilor, deputatul a explicat ca 90% din acestia vor fi oameni bine pregatiti, care nu vor fi nevoiti sa invete din mers.

UDMR, convinsa ca efectul va fi acelasi

Vicepresedintele UDMR, Tockaci Csaba, a subliniat ca "vom beneficia de toleranta si ajutor din partea statelor disponibile sa sprijine alinierea tarii noastre la standardele de viata ale UE". Nici membrii UDMR nu s-au decis ce varianta de adoptare a Tratatului sa sustina, dar isi exprima convingerea ca "Birourile celor doua Camere sunt suficient de bine intentionate si cunosc calendarul de integrare pentru a stabili data la care trebuie sa se intample acest lucru".

Totodata, Csaba a subliniat ca partidul pe care il reprezinta va trimite la Parlamentul European un numar de observatori proportional cu scorul obtinut la alegerile parlamentare (6,6% la Senat si 6,2% la Camera Deputatilor).

Geoana: Referendumul, act consultativ!

Liderul PSD Mircea Geoana ne-a declarat, ieri, ca ideea sa de a consulta populatia cu privire la Tratatul de aderare este inspirata din practica celorlalte state europene si ca este "un act consultativ, nu unul decizional". "Mi se pare nefiresc ca toate tarile europene, cu o singura exceptie - Cipru - sa fi procedat la referendum pentru consultarea privind Tratatul de aderare, chiar daca si acele tari aveau prevederi constitutionale care le-ar fi permis sa mearga pe cale parlamentara. Actuala guvernare trebuie sa faca o reala campanie de informare a populatiei cu privire la beneficiile si consecintele aderarii", a explicat Geoana.

El a precizat ca si-ar fi dorit ca PSD sa fi semnat Tratatul, dar le-a urat succes autoritatilor pentru indeplinirea obligatiilor aderarii si a asigurat ca partidul sau va face o opozitie constructiva, criticand puterea daca temele integrarii nu vor fi respectate. Conform liderului PSD, data avansata pentru a trimite observatori romani la PE este 1 septembrie 2005 si a precizat ca PSD are deja un acord explicit cu Partidul Socialist European (PES) atat pentru pregatirea, cat si pentru selectarea observatorilor romani din partea PSD.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.