Dupa o vreme in care social-democratii l-au tot amenintat pe "groparul invatamantului" ca vor face toate eforturile pentru a-l demite, ieri, PSD a depus, pana la urma, la Senat, motiunea simpla pe tema Educatiei.

Documentul este intitulat "Falimentul invatamantului si cercetarii romanesti". Social-democratii cer revocarea din functie a ministrului Mihail Hardau. in textul motiunii se reproseaza, printre altele, ca examenele nationale au fost fraudate, iar mai mult de jumatate dintre scoli nu au autorizatie sanitara. Social-democratii sustin ca recordul lui Mihail Hardau a constat in achizitionarea la suprapret de microbuze scolare "neconforme cu necesitatea de a transporta elevii".

in acelasi context, exista si voci care pun pe tapet fara jena adevaratele probleme ce exista in sistemul educational. Spre exemplu, in opinia lui Florian Pantazi, marea problema a sistemului de invatamant ramane nivelul foarte scazut al salariilor dascalilor, simpatizanti PSD sau nu. in opinia lui Pantazi, in timp ce in tari ca Ungaria sau Cehia, Slovacia, salariul unui cadru didactic debutant variaza intre 700 si 800 de euro pe luna, in Romania, acesta este in jur de doar 150 de euro. Pantazi considera imoral din partea oricarui oficial sa pretinda performante superioare, cresterea calitatii in invatamant, cand nici macar mult-trambitata suta de euro pentru carti de specialitate nu a fost platita. Pantazi recunoaste ca profesorii pot munci mai bine si mai multe ore zilnic, conditia fiind insa imbunatatirea dramatica si rapida a salarizarii si a conditiilor de munca. "Nimeni nu poate cere, in conditiile mizere de astazi, mai mult decat este omeneste posibil de la un corp profesoral destul de bine pregatit, care este insa retribuit cu salarii care amintesc de natiuni sarace din Africa".

Una peste alta, se stie ca atunci cand se discuta problema salarizarii profesorilor, cei responsabili - indiferent de partid sau de culoarea politica - adauga la calcul, la fel ca in cazul bacsisului chelnerilor, anumite sume obtinute din meditatii. Profesorul Pantazi considera ca pana cand nu se va renunta la aceasta metoda revoluta (ceausista) si destul de perversa de calcul si nu se plateste pentru calitate, situatia invatamantului se va deteriora in continuare.

Sfidare la drumul mare

in timp ce motiunea a fost prezentata in Senat, ministrul Hardau si-a facut rost de un drum pana in Franta, unde a semnat Declaratia de Intentie intre Ministerul Educatiei Nationale, invatamantului Superior si Cercetarii din Franta si Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania, cu privire la cooperarea in domeniul formarii profesionale si tehnice.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.