Partidul National Liberal a intrat in febra pregatirilor Congresului extraordinar, care va incepe peste cateva zile. In capul listei, figureaza alegerea conducerii partidului. Deocamdata, cu exceptia presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, nu a fost inregistrata nici o alta candidatura la sefia PNL. In ceea ce proveste posturile de vicepresedinti, sunt in discutie doua variante: desemnarea prin alegeri pe tara sau prin vot pe regiuni.

Ultima dintre ele vizeaza alegerea unui numar de circa opt vicepresedinti pe regiuni de dezvoltare, si minim cinci vicepresedinti pe domenii de activitate care nu au fost inca stabilite. Comitetul Executiv al partidului se va reuni azi, pentru a da unda verde modificarilor de statut. Forul PNL va definitiva o propunere de statut, inaintand-o Delegatiei Permanente care, la randul sau, o va prezenta Congresului. Liberalii vor trebui sa aleaga o solutie de compromis, stabilind pe care din cele doua variante se va merge mai departe.

Spre Parlamentul European - cu sau fara PD?

Un subiect important asupra caruia Congresul va trebui sa se pronunte vizeaza desemnarea europarlamentarilor in cadrul viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European, programate pentru data de 13 mai. In acest sens, PNL a anuntat deja ca asteapta decizia democratilor, privind candidatura pe liste comune. Democratii par insa sa nu se fi hotarat, in pofida invitatiei clare si repetate a liberalilor, daca vor candida impreuna cu acestia sau pe liste proprii.

Daca PD va renunta la "mariajul" cu liberalii, cele doua formatiuni politice vor trebui sa stabileasca- asa cum anunta recent presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, reguli clare de conduita in campanie, mai exact, un fel de pact de neagresiune prin care PNL si PD sa se sustina intr-o oarecare masura, sau cel putin sa nu se atace pe fata. Recentele negocieri dintre democrati si platformisti, demarate pe fata la sfarsitul anului trecut, ar putea influenta serios dorinta acestora- si asa aflata la limita, de a accepta oferta liberalilor.

Marul discordiei - posturile de vicepresedinti

Daca in privinta alegerii pentru Parlamentul European, liberalii au ramas la mana democratilor, principalul motiv de discordie interna il reprezinta cresterea numarului de vicepresedinti. Sub motivul ca se afla la putere, PNL isi va supradimensiona substantial aparatul de conducere. De altfel, sfarsitul a anului trecut a fost marcat de negocieri intense pe marginea principalelor puncte aflate pe agenda de zi a staff-ului liberalilor: modificarea statutului si candidatura la functiile de conducere.

Deocamdata, acestia au convenit, doar de principiu, asupra cresterii numarului de vicepresedinti ai partidului, prin alegerea a 8-12 vicepresedinti regionali. Decizia finala apartine Comisiei pentru modificarea statutului PNL, si va fi adoptata cel tarziu la data de 8 ianuarie, in ultima reuniune inainte de Congres.

Saptamana trecuta, liberalii au avut doua intruniri maraton, in incercarea de a clarifica atat numarul de noi posturi cat si statutul viitorilor vicelideri. Sistemul de alegere al conducerii nu a fost clarificat, iar liberalii nu au facut altceva decat sa se certe ore in sir asupra subiectului, dar si asupra nominalizarilor.

Potrivit liderului PNL, Calin Popescu Tariceanu, disensiunile aparute se datoreaza intentiei de a crea o "mai larga reprezentativitate" a liberalilor din teritoriu in forul de conducere centrala, care ar urma sa fie format din 24 de membri.

Disputele interne sunt direct legate de alegerea membrilor Biroului Permanent Central, opiniile in partid fiind impartite intre doua curente. Primul- sustinut de Ludovic Orban, are in vedere candidatura pe o lista unica, la nivel national, primii opt alesi urmand sa ocupe posturi de vicepresedinti.

Al doilea, promovat de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, porneste de la un sistem mixt, in care cele opt regiuni de dezvoltare sa fie reprezentate fiecare de cate un vicepresedinte si alti doi reprezentanti. Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, nu s-a pronuntat deocamdata, insa este de asteptat sa opteze pentru cea de a doua varianta, avand deja o lista de potentiali candidati pentru fiecare zona in parte.

Miza disputelor interne din partid nu se opreste insa aici. Liberalii mai au de transat o chestiune la fel de delicata, si anume, incompatibilitatea intre functia de presedinte de filiala si cea de vicepresedinte la nivel national. O mare parte dintre potentialii candidati ar renunta oricand la principiul incompatibilitatii, de dragul de a-si pastra ambele posturi, de lider de organizatie si respectiv vicepresedinte.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.