Valul de critici europene ce a urmat declaratiei lui Guenter Verheugen privind incheierea negocierilor de aderare a Romaniei, cu patru zile inaintea alegerilor de la Bucuresti, l-au mai temperat pe comisarul european pentru extindere. In cadrul discutiilor de la Strasbourg cu parlamentarii europeni, Verheugen a precizat ca 24 noiembrie nu va marca finalul negocierilor de aderare cu Romania si ca mai sunt multe lucruri de facut pentru realizarea acestui deziderat.

Inca mai este de lucru pentru a demonstra ca Romania va putea sa isi armonizeze legislatia cu cea a UE in trei domenii, cel mai important dintre acestea fiind cel al Justitiei si Afacerilor Interne.

Negociatorii urmeaza sa se intalneasca miercuri, 24 noiembrie, dar au fost exprimate numeroase ingrijorari, potrivit carora Comisia Europeana ar risca sa fie acuzata de interferenta in alegeri daca ar indica la acea data ca marile probleme au fost rezolvate.

Orice anunt de acest fel ar putea fi folosit pentru a sugera sprijinul pentru actualul guvern, in ciuda faptului ca, in Raportul de tara din 6 octombrie, Comisia si-a aratat rezervele de substanta in privinta coruptiei generalizate, amenintarilor la adresa libertatii presei si legilor adoptate, dar nu implementate.

Comisarul UE responsabil cu extinderea, Guenter Verheugen, a clarificat in fata parlamentarilor, intr-o intalnire ce a avut loc miercuri la Strasbourg, ca anumite ingrijorari inca se mentin si ca problemele mari nu pot fi rezolvate inainte de 24 noiembrie.

Verheugen a precizat ca "aceasta intalnire (n.r. - din 24 noiembrie) a fost programata in urma cu un an, iar Comisia nu era constienta ca va coincide cu campania pentru alegerile generale. Negocierile nu vor fi incheiate la aceasta data", a subliniat comisarul european .

De asemenea, Jean-Cristophe Filori, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru extindere, Gunther Verheugen, a declarat la BBC ca oficialii Comisiei Europene nu pot garanta ca Romania va incheia, pe 24 noiembrie, capitolele de negociere ramase in suspensie.

Filori a declarat ca: "Nu e nici o garantie: decizia incheierii negocierilor trebuie, oricum, luata de catre statele membre ale Uniunii. Pentru moment, inca se lucreaza - vom vedea ce se intampla saptamana viitoare".

Aceste precizari au fost facute de Verheugen la o intalnire cu parlamentarii Graham Watson, liderul grupului liberalilor si democratilor pentru Europa, baroana Emma Nicholson, fostul raportor al parlamentului pentru Romania si Chris Davies, liderul grupului britanic al liberal-democratilor.

Nu exista garantii

Comisarul a accentuat ca incheierea acestei runde de negocieri nu va insemna in nici un caz ca Romania este pregatita sa adere la Uniunea Europeana.

El le-a mai spus parlamentarilor ca mai sunt probleme serioase de rezolvat si ca sunt multe de facut. Presiunea in directia schimbarii si a reformei va fi mentinuta de Comisia Europeana in urmatorii doi sau chiar trei ani, iar aprobarea finala din partea guvernelor UE si a Parlamentului European nu poate fi garantata.

Dupa intalnire, parlamentarul Chris Davies a spus ca Verheugen a explicat ca dimensiunile coruptiei si ale problemelor de impunere a legii in Romania sunt mai mari decat in oricare alta tara candidata la UE.

"Uniunea Europeana a fost o poveste de succes in ajutorul dat intaririi democratiei, a drepturilor omului si a domniei legii. Daca Romania urmeaza sa se alature UE, este esential ca masurile tintite sa aduca reforma si progres, sa fie implementate corect si puse in practica", a spus Davies.

Bucurestiul mai spera

Conferinta de aderare programata pentru 23 noiembrie face parte dintre etapele tehnice pentru finalizarea negocierilor cu UE, iar in cadrul ei "pot fi propuse decizii referitoare la anumite capitole", a precizat, ieri, negociatorul-sef al Romaniei cu UE, ministrul Vasile Puscas.

Romania are ca obiectiv finalizarea negocierilor de aderare la UE la Consiliul European din 17 decembrie, data pana la care trebuie parcurse etapele tehnice, se arata in declaratia lui Puscas. Programarea conferintei de aderare s-a facut cu mai multe luni inainte, nu are nici o legatura cu campania electorala si este "doar un pas tehnic in procesul de negociere", sustine negociatorul roman, in ton cu declaratia lui Verheugen.

"In cadrul conferintei de aderare pot fi propuse decizii referitoare la anumite capitole, in functie de procesarea documentelor de negociere de catre Comisia Europeana si Consiliul UE si de deciziile statelor membre", afirma oficialul roman.

Puscas arata, de asemenea, ca, potrivit procedurilor UE, data programata initial pentru conferinta de aderare trebuie confirmata de partile aflate in negociere, tinandu-se cont de stadiul derularii etapelor negocierii.

La ora actuala, documentele de negociere pentru ultimele capitole (Concurenta, Justitie si Afaceri Interne, Mediu) sunt in procesare la Comisia Europeana, dupa care vor ajunge la Consiliul UE si statele membre, potrivit negociatorului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.