PNL si PD vor stabili astazi, la sedinta Aliantei, principiile pe baza carora va fi restructurat Guvernul. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat sambata, la Sibiu, ca restructurarea urmareste reducerea birocratiei si cresterea eficientei Guvernului.

"Trebuie sa vedem intai ca o restructurare e buna si eficienta, ce anume presupune ea si dupa aceea o putem face. Nu dorim sa facem restructurare de dragul restructurarii. Daca vom face o restructurare a Guvernului, o vom face pentru a imbunatati functionarea institutiilor publice si pentru acest lucru trebuie sa avem idei mai bogate decat numarul de ministri pe care vrem sa-i avem in Guvern", a spus Bogdan Olteanu.

Potrivit acestuia, la nivelul Coalitiei nu s-a purtat inca o astfel de discutie si o eventuala restructurare ar putea presupune si modificarea protocolului Coalitiei, in conditiile in care se va pune problema desfiintarii posturilor de ministru delegat.

Remanierea, decizia premierului

In ceea ce priveste ministrii Cabinetului Tariceanu, Bogdan Olteanu a precizat ca primul-ministru isi face propria evaluare si ca remanierea este un instrument pe care acesta il are oricand la dispozitie. In opinia lui Olteanu, remanierea este un instrument "foarte bun" in conditiile in care "ministrii trebuie sa fie permanent preocupati de faptul ca pot fi remaniati in cazul in care nu-si fac treaba".

In ceea ce priveste alegerile anticipate, presedintele Camerei Deputatilor a afirmat ca nu crede ca in regimul actualei Constitutii vor avea loc alegeri inainte de termen.

UDMR vrea rediscutarea protocolului Coalitiei
Presedintele UDMR Marko Bela considera ca cea mai eficienta varianta de reorganizare a Guvernului este rediscutarea protocolului Coalitiei. Liderul Uniunii a afirmat ca actuala structura a guvernului trebuie simplificata si adaptata dezideratelor actualei puteri. Marko Bela a declarat ca actuala structura a executivului este prea stufoasa si prea costisitoare. Reorganizarea trebuie insotita insa si de rediscutarea protocolului dintre partidele aflate la putere, crede liderul UDMR.

De acord cu restructurarea guvernului, liberalii considera insa, ca in ceea ce priveste modificarea protocolului Coalitiei, momentul nu este oportun. Democratii considera insa ca intre restructurarea executivului si protocolul coalitiei nu exista nici o legatura. Liderii PD s-au pronuntat pentru un cabinet cu cel mult 14 - 16 ministere. Partidul Conservator a adoptat o pozitie neutra. Purtatorul de cuvant al conservatorilor, Bogdan Ciuca, a afirmat ca se va pronunta abia dupa ce propunerea va fi prezentata in coalitie.

Ideea restructurarii executivului a aparut din nou saptamana trecuta, la propunerea democratilor. Discutiile se poarta deocamdata la nivelul aliantei, urmand ca dupa aceea concluziile sa fie prezentate si partenerilor din coalitie.

Prima remaniere a Cabinetului Tariceanu s-a facut in luna august a anului trecut. Mircea Cinteza, Ionut Popescu, Ene Dinga si Gheorghe Seculici au fost primii ministrii schimbati. In locul lor au venit Eugen Nicolaescu - Sanatate, Anca Boagiu - Integrare Europeana, Gheorghe Pogea - vicepremier pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic si Sebastian Vladescu - Finante Publice.

Dintre cei care au parasit Palatul Victoria, Adriean Videanu a renuntat la postul de vicepremier pentru fotoliul de primar general al Capitalei, functia fiind preluata de Gheorghe Seculici, Mona Musca a renuntat la Ministerul Culturii, fiind inlocuita de Adrian Iorgulescu, iar dupa demisia lui Mircea Miclea, ministru al Educatiei a fost numit Mihail Hardau. Ultima schimbare survenita la nivelul cabinetului Tariceanu a fost demisia lui Bogdan Olteanu din functia de ministru pentru reletia cu Parlamentul, acesta fiind inlocuit de Mihai Voicu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.