Graba PD de a-i inlocui pe sefii institutiilor deconcentrate cu manageri angajati prin contract pe perioada determinata se loveste, deocamdata, de un semnal pe contrasens pe care l-a transmis la inceputul anului Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.

Unda verde pe care "aliatii" din PNL si PD admit ca o asteapta de la cel mai inalt reprezentant al UE la Bucuresti ar putea veni, cel mai probabil, dupa 1 septembrie, cind Jonathan Scheele este asteptat sa vina din vacanta. Invitat la Realitatea TV, ministrul liberal pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a aruncat intr-un fel in aer termenele foarte scurte din ceea ce se numeste calendarul politic al coalitiei, pe care l-a fixat grupul de lucru mixt PNL-PD.

Olteanu a admis ca pentru inlocuirea sefilor institutiilor deconcentrate din judete este nevoie de un OK al Uniunii Europene. La rindul sau, deputatul PNL Dan Motreanu, sef al Comisiei de administratie publica, a confirmat acest lucru, explicind ca acesta este si motivul pentru care proiectul de lege pe aceasta tema, initiat de PD, a fost blocat. El este inca de parere ca reprezentantii UE ar trebui sa dea unda verde modificarii Legii administratiei in acest sens, pe care Alianta vrea sa o introduca pe ordinea de zi in Parlament, chiar in sesiunea extraordinara.

Scheele: "Actualul statut, un fel de ipocrizie"

Presedintele Comisiei Europene spune ca statutul de functionar public al sefilor de institutii din judete, aparat de lege, "este un fel de ipocrizie", pentru ca "acestia acum trebuie sa aplice un program de guvernare pe care in campania electorala l-au combatut cit au putut si nu au crezut niciodata in el". Motreanu spune chiar ca pastrarea acestora in functiile detinute pe vremea administratiei PSD "nemultumeste organizatiile si creeaza cele mai mari tensiuni in relatia cu conducerea centrala, si in cazul PNL, si in cazul PD".

Dan Motreanu spune ca la nivelul deconcentratelor exista aproximativ 9.000 de functionari, dintre care peste o mie de inalti functionari, aparati pe functii de lege. Nu exista o evaluare clara legata de citi dintre sefii de deconcentrate au fost schimbati, explica seful Comisiei de administratie din Camera, precizind ca cel mai prost la acest capitol stau directiile de cultura, finantele si directiile de munca, iar cel mai bine inspectoratele scolare.

Videanu: Scheele ne-a sugerat ca nu e bine

Adriean Videanu, omul nr. 2 din PD, recunoaste ca, atunci cind era ministru de stat, a avut o discutie cu Jonathan Scheele pe aceasta tema, in lunile februarie-martie. "La acel moment, cind noi incercam sa schimbam cadrul legislativ, Domnia Sa ne-a sugerat ca nu ar fi indicat sa facem acest lucru. Cel putin, nu la acel moment", explica primarul Capitalei. "In Europa nu exista modele, tine de specificul fiecarei tari, iar eu cred ca, pe realitatile din Romania, sefii deconcentratelor trebuie sa fie manageri, astfel incit sa puna in aplicare politicile guvernului la putere", argumenteaza presedintele executiv al PD, Adriean Videanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.