Fostul ministru Monica Iacob Ridzi si alti functionari, multi dintre ei membri PD-L, vor fi trimisi in judecata pentru mai multe operatiuni de deturnare a banilor publici derulate dupa modelul "2 Mai - Ziua Tineretului".

2 Mai nu a fost un caz izolat. MTS nu e un caz izolat. Ceea ce ziarul vostru a scos la iveala anul trecut si ce va deveni public in curind sint parti ale sistemului prin care banii publici sint repartizati in buzunare private prin deciziile ministrilor nostri!”, povesteste o sursa din interiorul MTS, potrivit jurnalistului Catalin Tolontan. “Nici un moment, Ridzi si pedelistii pe care i-a adus in minister nu au crezut ca presa, opinia publica si, mai apoi, procurorii vor merge mai departe. Au contat pe imunitatea politica”, mai precizeaza sursa.

DNA confirma existent unui nou dosar

Directia Nationala Anticoruptie a trimis, marti, procurorului general, o cerere, in urma careia Kovesi ar putea solicita Parlamentului avizul pentru urmarirea penala in cazul Ridzi, pentru un nou contract al Ministerului Tineretului si Sportului, potrivit unui comunicat remis NewsIn. Ridzi este acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata, uz de fals in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la Legea contabilitatii, in forma continuata.

In comunicatul DNA se precizeaza ca faptele pentru care se cere avizul Parlamentului sunt altele decit cele pentru care s-a inceput urmarirea penala in vara anului trecut. Conform procedurii, dupa ce va analiza solicitarea DNA, procurorul general va stabili daca cere Parlamentului un nou aviz in cazul fostului ministru al Tineretului.

Se extinde urmarirea penala

Procurorii DNA vor cere, pana la sfarsitul lunii februarie, avizul Parlamentului in cazul fostului ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, pentru extinderea urmaririi penale in dosarul in care aceasta este invinuita in legatura cu organizarea Zilei Tineretului. Cererea DNA vine dupa ce procurorii au descoperit un nou contract al Ministerului Tineretului si Sportului facut in acelasi mod ca si cele pentru care Ridzi a fost pusa deja sub invinuire, au declarat marti, pentru NewsIn, surse judiciare.

Camera Deputatilor si-a dat acordul, in 27 iulie 2009, in legatura cu cererea procurorilor DNA de incepere a urmaririi penale impotriva fostului ministru Monica Iacob Ridzi in dosarul privind Ziua Tineretului. In scrisoarea trimisa presedintelui Camerei Deputatilor, procurorul general Codruta Kovesi a cerut inceperea urmaririi penale si pentru faptul ca fostul ministru al Tineretului si Sportului ar fi instigat la distrugerea unor informatii compromitatoare pentru angajati din MTS.

Procurorul General a cerut Camerei Deputatilor sa permita inceperea urmaririi penale impotriva fostului ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob-Ridzi pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie, instigare la infractiunea de acces fara drept la un sistem informatic savarsita prin incalcarea masurilor de securitate si instigare la infractiunea de stergere de date informatice fara drept.

Prima infractiune se refera la modul in care au fost incheiate si derulate contractele incheiate de MTS pentru organizarea "Zilei Tineretului". "Doamna Iacob-Ridzi Monica Maria, in calitate de ministru al Tineretului si Sportului, impreuna cu alti functionari din cadrul MTS au prejudiciat bugetul ministerului prin incheierea a trei contracte de servicii fara ca, in prealabil, sa fie organizata si derulata vreo procedura de atribuire potrivit OUG 34 din 2006, prin organizarea defectuoasa a receptiei serviciilor ce formau obiectul contractelor, cu consecinta efectuarii unor plati duble pentru o parte din prestatii, supraevaluarea altora ori efectuarea platilor pentru servicii neefectuate si prin alocarea de sume din bugetul MTS", se arata in scrisoarea adresata de Kovesi Robertei Anastase.

A doua fapta de care este acuzata Iacob-Ridzi este ca a incercat sa acopere indiciile compromitatoare referitoare la cele trei contracte. "Exista indicii ca, pentru ascunderea incalcarii dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice au fost intocmite, ulterior incheierii celor trei contracte, inscrisuri care atesta in mod nereal derularea procedurii de achizitie", se arata in scrisoare.

Mai mult, fostul ministru risca sa fie chemat in instanta pentru faptul ca ar fi incercat sa ascunda procurorilor informatii relevante in acest caz. "La cererea doamnei Iacob-Ridzi Monica Maria, directorul Marcuta Marius-Mihail a solicitat administratorului retelei informatice Mesina Dan-Paul sa stearga date informatice pentru a nu fi descoperite de catre DNA. In acest scop acesta a accesat fara drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului si Sportului si a sters inregistrarile care probau data crearii documentelor de atribuire false, continutul lor si identitatea angajatilor MTS care au contribuit la confectionarea lor", sustine Kovesi in scrisoarea prin care a cerut Camerei sa aprobe inceperea urmaririi penale impotriva Monicai Iacob-Ridzi.

Cerectarile in dosarul Monicai Ridzi au fost demarate dupa ce Gazeta Sporturilor a publicat informatii despre contractele de publicitate ale MTS pentru actiuni de promovare, inclusiv a ministrului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.