Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu declara,intr-un interviu pentru EVZ,ca decat ca PDL sa ia la guvernare un PNL care nu e convins pentru acest lucru,mai bine il coopteaza mai tarziu,iar pana atunci va putea fi construit un Executiv din PDL, UDMR, grupul independentilor si al minoritatilor.

Lazaroiu a apreciat ca ar constitui un "pericol" cooptarea la guvernare a unui PNL in care nu exista consens prinvind intrarea la guvernare cu PDL, astfel ca daca opiniile liberalilor, in interiorul partidului, vor fi impartite, in favoarea sau impotriva intrarii la guvernare alaturi de PDL, "asta va parazita foarte mult guvernarea". "Cand PSD a intrat la guvernare, 65%- 70% din Comitetul lor Executiv a votat pentru, restul s-au opus vehement. In timp, acel 30% a inceput sa se mareasca. Au ramas multi nemultumiti, fara functii. Asa ne-am trezit in aprilie-mai ca jumatate din PSD era la guvernare si jumatate era in opozitie crunta. Or, daca votul liberalilor va fi foarte impartit, daca nu va fi o chestiune categorica, iar cei care se opun intrarii la guvernare vor ramane vocali, asta va parazita foarte mult guvernarea. Decat sa iei acum un PNL care nu e convins ca vrea sa intre la guvernare, mai bine il lasi sa se clarifice si poti sa-l iei si mai tarziu. E opinia mea, decizia e la PDL", a explicat Lazaroiu, precizand ca PNL ar putea fi cooptat la guvernare "poate peste sase luni, poate peste un an". "E nevoie de un guvern cu o vointa puternica, nu de unul care sa fie parazitat", a subliniat consilierul prezidential.

Totusi, Lazaroiu a aratat ca nici varianta unui guvern minoritar nu este o solutie buna, iar un astfel de Guvern ar trebui sa aiba in Parlament o sustinere angajata printr-un protocol. "(Guvernul-n.r.) e bine sa nu primeasca sustinere de la factiuni, grupari. Or, asemenea constructie cred ca in momentul asta se poate face cu PDL, UDMR, acel grup al independentilor, destul de numeros, la care s-ar mai adauga grupul minoritatilor si inca vreo cativa parlamentari. Sigur, ar fi o majoritate fragila, dar e o majoritate cu care poti sa treci mai departe", a apreciat Lazaroiu, subliniind ca este bine ca s-a format acel grup al independentilor, in care pot fi cooptati si alti nemultumiti de partidele lor, "si atunci orice Guvern se va putea baza pe niste piloni foarte clari in parlament: PDL, UDMR si grupul independentilor".

Intrebat daca aceasta posibila structura care cuprinde PDL, UDMR, independenti si minoritati se poate extinde prin cooptarea ulterioara a PNL, Lazaroiu a spus ca structura Guvernului trebuie stabilita de acum. "Daca cineva anticipeaza ca e nevoie de mai multe posturi, poate face de pe acum mai mare structura. Si, peste sase luni, sigur ca se poate face o renegociere", a apreciat consilierul prezidential.

Lazaroiu a spus ca in ce priveste desemnarea primului-ministru, presedintele si-a facut datoria, desemnandu-l pe Liviu Negoita de la PDL, care a depus o lista de ministri care nu a fost inca supusa votului Parlamentului.

"In aceste conditii, PDL incearca in momentul acesta sa negocieze o majoritate in jurul sau. Rezultatele pot fi mai multe. S-ar putea ca din aceasta negociere sa rezulte un alt premier de la PDL. Sau sa ramana tot Liviu Negoita. In cazul in care s-ar decide un alt premier, Liviu Negoita ar trebui sa-si depuna mandatul si atunci intervine rolul presedintelui de a desemna un nou premier. Daca PDL reuseste sa negocieze in jurul lui Negoita, atunci pur si simplu se schimba lista depusa in Parlament si urmeaza ca acest guvern sa primeasca un vot. Presedintele nu are un rol in momentul asta", a precizat Sebastian Lazaroiu. Incercand o predictie asupra noului premier, Lazaroiu a spus ca acesta va fi de la PD-L, nu neaparat Liviu Negoita.

"Si Emil Boc ramane o varianta, dar PDL mai are si alti oameni. Il are pe Vasile Blaga, il are pe Adriean Videanu. Unul dintre ei poate asigura functia de premier", a continuat Lazaroiu pentru EvZ.

Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat miercuri, la finalul sedintei Comitetului Executiv National al partidului, ca doar cinci sau sase organizatii liberale s-au exprimat in favoarea intrarii la guvernare alaturi de PDL. El a mai sustinut ca masurile PNL pot fi sustinute atat de la guvernare, cat si din opozitie. Orban a mai spus ca liberalii vor demara discutiile cu celelalte formatiuni politice abia dupa aflarea deciziei CCR, adaugand ca probele in favoarea contestatiei depuse de PSD sunt "zdrobitoare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.