Contextul politic actual este propice refacerii societatii de dinainte de Revolutie, motiv pentru care lupta anti-comunista trebuie sa continue, au fost concluziile mesei rotunde cu tema 20 de ani dupa comunism, organizata, joi, de Deutsche Welle, in cadrul Targului de Carte Gaudeamus.

La dezbatere au participat scriitoarea Ana Blandiana, cunoscuta pentru disidenta anticomunista, care a ramas o voce critica si in perioada postdecembrista, in special prin conducerea Memorialului de la Sighet, si sotul sau, Romulus Rusan, membru fondator al Memorialului, alaturi de Blandiana. Alaturi de cei doi s-au aflat poetul Caius Dobrescu, antropologul Smaranda Vultur, cunoscuta pentru studiile dedicate identitatilor culturale si memoriei, si Radu Filipescu, presedintele si membru fondator al Grupului pentru Dialog Social, transmite NewsIn.

Probelemele dezbatute au fost ignorarea, voita sau nu, in mass-media si chiar in constiinta publica, a comunismului si prejudiciilor aduse de regimul totalitar, lipsa unei legislatii anti-comuniste si efectele actuale ale dictaturii ceausiste.

In privinta scaderii interesului public pentru efectele totalitarismului si condamnarea crimelor comunismului, Ana Blandiana considera ca lupta trebuie sa continue, pentru ca cei care au fost vinovati contribuie la ascunderea adevarului, ajutati de functiile pe care le ocupa. "Nu putem uita sau ignora crimele comunismului, pentru ca nu sunt zvonuri, au existat. Iar cei vinovati de aceste crime nu au murit, sunt in viata si chiar in functii de conducere. Trebuie sa existe, asa cum se intampla in strainatate, o legislatie care sa-i condamne pe cei care lauda comunismul", atentioneaza Blandiana.

Participantii la dezbatere au atras atentia ca situatia este atat de grava, incat societatea risca sa se reconstruiasca in spiritul comunist. "Politicienii omit voluntar analizarea critica a comunismului, din cauze unor interese personale. Am fost extrem de uimita sa vad ca, in campania electorala, nu s-a atins subiectul comunism, ceea ce imi intareste convingerile ca, in contextul politic actual, este propice refacerea tesuturilor unei societati pe care am respins-o", considera Smaranda Vultur.

Prezentul presupune, insa, si alte abordari ale perioadei de dinainte de Revolutie. "Scriitorii au preferat, dupa 1989, sa nu abordeze subiectul comunismului, iar cei care au facut-o, cum ar fi cei care au preferat tratarea ludica a vietii cotidiene din perioada respectiva, au vrut sa atraga atentia ca nu mai poti vorbi despre comunism asa cum s-a facut in urma cu 20 de ani. Asta nu inseamna ca putem uita totul si crede ca viitorul se desfasoara frumos si bine. Trecutul recent trebuie analizat, pentru a ne putea duce, mai departe, viitorul. Iar vinovatii trebuie pedepsiti, macar exemplar", spune poetul Caius Dobrescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.