Presedintele Traian Basescu a facut un apel cu ocazia implinirii a 153 de ani de la dezrobirea romilor, prin care cere continuarea procesului de emancipare a acestora. Basescu sutine ca abolirea robiei nu a dus neaparat la integrarea aceste minoritati, lucru ce trebuie facut.

Declaratiile presedintelui vin pe fundalul problemei cu care Romania se confrunta in ultimele saptamani, cu privire la situatia creeata in Italia. Acesta sustinand ca la 153 de ani de la abolirea robiei, incluziunea romilor este departe de a fi realizata.

Stigmatul social, problemele sociale grave si prejudecatile legate de etnia roma atat din tara cat si peste hotare fac ca romii sa fie adeseori priviti ca niste „cetateni de mana a doua”, a declarat Basescu.

Presedintele sustine ca solutia acestei probleme se afla in mainile indtitutiilor statului care trebuie sa isi asume un plan national de dezvoltare a comunitatilor de romi, si sa se ocupe de protejarea drepturilor tuturor cetatenilor sai, atat din tara cat si de peste hotare. Basescu sustine de asemenea ca in acest context, un rol foarte important il joaca societatea civila a romilor.

In finanlul discursului sau, Basescu militeaza pentru egalitatea dintre cetatenii Romaniei: “Ca Presedinte, voi veghea ca autoritatile statului roman sa faca respectate prevederile constitutionale privind egalitatea dintre cetatenii Romaniei.

Facilitati scolare pentru romi

Tot in cadrul celebrarii “Zilei dezrobirii”, Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, a solicitat joi directorilor de scoli si licee din tara sa dezvolte planuri operationale specifice reducerii abandonului scolar in randul copiilor de etnie roma.

Apelul Secretarului de stat a fost lansat in cadrul mesei rotunde cu tema „Rromii - o prioritate in politicile publice la nivel national si european", organizata de Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale din Camera Deputatilor.

In acest sens, preocuparile MECI au vizat cresterea populatiei scolare din randul comunitatii rroma prin masuri specifice, pregatirea resursei umane din sistemul de invatamant in vederea respectarii drepturilor minoritatii rroma si realizarea de programe scolare in vederea predarii in limba rromani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.