Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, la finalul discutiilor pe care le-a avut cu PNL, ca formatiunea sa cere postul de premier intr-o eventuala coalitie cu liberalii si ca liberalii vor analiza acest mesaj, urmand totodata alte discutii in cursul acestei zile, informeaza NewsIn.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat duminica, la finalul discutiilor cu PNL, ca social-democratii au solicitat postul de premier intr-o viitoare guvernare comuna

"Am facut si o evaluare a pasilor institutionali si constitutionali care ar putea sa rezulte in urma unei eventuale intelegeri si am precizat intr-o maniera extrem de clara si neta ca, intr-o eventuala majoritate PSD-PNL, pozitia de prim-ministru trebuie sa revina obligatoriu formatiunii care are cele mai multe mandate in Parlament", a prezentat Geoana una din concluziile rezultate dupa intalnirea PSD-PNL de la Senat.

Intrebat care a fost raspunsul PNL, Geoana a spus: "Domniile lor au preluat mesajul, il vor analiza si vom avea inca o runda de discutii in orele urmatoare".

Liderul social-democrat a mai declarat insa ca cele doua partide au avansat in ceea ce priveste gasirea unor solutii pentru combaterea crizei. Potrivit lui Geoana, PSD a impus drept conditii "obligatorii" masurile legate de continuarea cresterii pensiilor, a salariilor mici sau gasirea unor argumente de natura fiscala care sa protejeze categoriile ce realizeaza venituri sub salariul mediu. "Credem ca exista elemente de convergenta pe care le putem degaja in perioada urmatoare. Discutia va continua si a fost precedata si de alte conversatii", a aratat Geoana. Geoana a mentionat teme care se regasesc in programul social-democrat, specifice stangii, in vreme ce Tariceanu s-a referit in declaratia sa la posibilitatea de a compatibiliza cele doua programe, cu conditia mentinerii cotei unice, pe care PSD a respins-o pana duminica dimineata, inainte de inceperea acestor discutii oficiale.

El nu a dat detalii daca o guvernare PNL-PSD este viabila, aratand ca PSD asteapta intalnirea cu PD-L si alte discutii din cursul acestei zile, urmand ca social-democratii sa decida solutia de urmat la Comitetul Executiv de luni.

In ultimele zile, lideri ai PSD au spus public ca pot renunta la impozitarea progresiva pe care o propun ei, in favoarea mentinerii cotei unice, solutie considerata obligatorie atat de PNL, cat si de PD-L, cu singura conditie de gasire a unor masuri fiscale compensatorii pentru cei cu salarii foarte mici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.