La 19 ani de la caderea comunismului, politica romaneasca este inca dominata mai degraba de ambitii individuale si de interesele partidelor, decat de efortul de a cauta un consens in numele unei cauze mai inalte: consolidarea unei democratii cu adevarat functionale, comenteaza cotidianul american Washington Post, monitorizat de Agerpres.

Ziarul noteaza ca pe fundalul zgomotos al luptelor partizane feroce, politicienii par sa fi uitat ca unul din scopurile principale ale campaniei electorale era cel de a le da o sansa sa dezbata propunerile concrete despre cum sa gestioneze problemele tarii.

Preocuparile locale si particulare ale alegatorilor au cazut pe planul doi fata de luptele de partid, chiar daca noul sistem electoral ar trebui sa consolideze ideea ca membrii parlamentului trebuie sa serveasca interesele circumscriptiilor lor. Un scrutin romanesc care, asemenea celui castigat de Barack Obama in SUA - ar trebui sa aduca schimbarea, are ocazia sa se transforme in ceva fara nicio legatura cu aceasta.

Washington Post apreciaza ca Romania se afla intr-un moment de rascruce, cu cateva zile inainte de alegerile parlamentare de la 30 noiembrie. Desi economia a crescut cu o rata fara precedent de 9 la suta, coruptia este inca larg raspandita iar proiectele importante de infrastructura au ramas in urma. Mai important, nu exista nici un efort vizibil de a stimula capacitatea institutionala a autoritatilor de a absorbi cele 28 de miliarde de euro pe care Romania, in calitate de nou stat membru al Uniunii Europene, ii va primi de la UE pana in 2013, noteaza, intr-un editorial, cotidianul american Washington Post.

Potrivit publicatiei citate, votul de duminica ar fi putut fi momentul potrivit pentru politicienii romani de a purta discutii serioase despre cum sa raspunda acestor provocari, mai ales ca aceste alegeri vor fi primele din istoria post-comunista a Romaniei in care cetatenii vor alege candidatii in colegii uninominale nu pe liste de partid.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.